Foto: LETA
Laikrakstā "Telegraf" notiekošais vērtējams kā iejaukšanās mediju darbā un varētu ietekmēt objektīvu informācijas atspoguļošanu, sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anda Rožukalne.

Kā ziņots, no 30.novembra krieviski iznākošā laikraksta "Telegraf" galvenā redaktora amatu pametis Krasņitskis, liecina laikraksta paziņojums. "Telegraf" galvenais redaktors aizgājis pēc abpusējas vienošanās ar laikraksta izdevēju. Aiziešanas iemesls - domstarpības, jo izdevējs vēlas redzēt "Telegraf" kā respektablu laikrakstu, kas orientēta uz ekonomikas attīstību, savukārt Krasņitskis uzskata, ka masu mediju loma ir būt "ķēdes suņiem", kuri sabiedrības interesēs seko līdzi notiekošajam varā.

"Satraucoši ir tas, ka redakcijas un medija darbībā tā īpašnieka pārstāvji var kā normālu pieļaut cenzūras praksi, kas norāda, ka medija darbs tiek padarīts kā vienkāršs pārdošanas vai ražošanas bizness, kura pamatā nav konsekvences, kas svarīga visai sabiedrībai kopumā," sacīja Rožukalne.

Viņa arī norāda, ka bažas rada laikraksta attīstība un vai pēc īpašnieku maiņas tas nepārstāvēs tikai šauras savu īpašnieku intereses.

"Tas, cik vienkārši vienas parastas darba sarunas laikā maznozīmīgas publikācijas dēļ var nonākt līdz situācijai, kad laikraksta galvenais redaktors atstāj savu amatu, norāda, ka varētu tikt ietekmēta medija nākotne, lai tajā parādītos tikai šauras īpašnieku intereses, nevis objektīvs realitātes atspoguļojums," komentē Rožukalne, piebilstot, ka Žurnālistu asociācija pievērsīs lielāku uzmanību šādu problēmu risināšanai, jo šis "nav pirmais gadījums, kad, mainoties medija īpašniekiem, tiek sadragāta redakcijas komanda".

Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja pastāstīja arī, ka asociācijas valde plānojusi trešdienas vakara sēdē pārrunāt šos notikumus un paust savu nostāju.

Pagaidām laikraksta galvenā redaktora pienākumus pildīs Andrejs Švedovs, kurš "Telegraf" strādā kopš 2001.gada un ieņem galvenā redaktora vietnieka amatu, un vada Ekonomikas nodaļu.

Kā raksta līdzšinējā "Telegraf" padomes locekļa Lato Lapsas veidotais portāls "pietiek.com", lēmumu aiziet Krasņitskis pieņēmis dažas stundas pēc tam, kad rezonansi ieguva laikraksta ziņa par kāda skolnieka izlēcienu, nosaucot Rīgas mēru par "duraku" jeb tulkojumā no krievu valodas - par muļķi.

Kā ziņots, otrdienas vakarā iesniegumu par aiziešanu no "Telegraf" izdevēja padomes Uzņēmumu reģistram nosūtījis arī Lapsa, kurš padomē darbojās kopš 2008.gada oktobra.

Kā raksta "pietiek.com", Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) noliedz jebkādu savu saistību ar Krasņitska pēkšņo šķiršanos no posteņa otrdien, dažas stundas pēc tam, kad rezonansi ieguva laikraksta ziņa par kāda skolnieka izlēcienu.

Portāla rīcībā nonākušais redakcijas sapulces audioieraksts liecina, kā šī laikraksta publikācija sapulcē, kurā piedalījusies jauno "Telegraf" īpašnieku pārstāve Jeļena Breslava, otrdien tikusi apspriesta augstos toņos un Breslava pat paziņojusi - cenzūra ir pastāvējusi vienmēr.

Ušakovs noraidoši atbildēja uz "pietiek.com" jautājumu, vai šo publikāciju nav apspriedis ar "Telegraf" īpašniekiem vai to pārstāvjiem, iespējams, paužot savu neapmierinātību ar to. Šo tēmu viņš neesot skāris arī nejaušās sarunās, kas izslēdzot, ka kāds Ušakova viedokli pārpratis un, iespējams, "pārcenties".

Rīgas mērs arī nejaucoties konfliktā starp kāda Rīgas Klasiskās ģimnāzijas (skola ar krievu mācību valodu) 3.klases audzēkņa vecākiem un skolas vadību, par ko otrdien rakstīja "Telegraf". Skolas direktors Romāns Alijevs skolēnam esot piedraudējis ar izslēgšanu no skolas.

Rīgas mērs "pietiek.com" apstiprināja, ka Rīgas Klasiskā ģimnāzija saņem pašvaldības finansējumu, kā arī šovasar tai siltināta fasāde. Tomēr skolas vadības pārcenšanos, vēršoties pret skolnieku, lai tā apliecinātu lojalitāti mēram, Ušakovs izslēdz. "Bērni ne tādus vārdus vien lieto," norādīja Ušakovs.

Ušakovam arī neesot saglabājušās nekādas korporatīvās saites ar "Telegraf" redakciju no laika, kad viņš laikrakstā strādāja kā Ziņu un politikas nodaļas redaktors (vispirms "Respubļika" no 2000.gada, pēc nosaukuma maiņas - "Telegraf" līdz pat 2002.gada jūlijam). "Telegraf" pašlaik strādājot vien pāris cilvēku no tiem laikiem, kurus Ušakovs personiski pazīst. Laikrakstu viņš pametis vēl laikā, kad tas piederējis baņķierim Valērijam Belokoņam. Tālākā "Telegraf" īpašnieku struktūra Ušakovam esot zināma vien no atstāstiem.

"Pietiek.com" jau rakstīja, ka ar Ventspils miljonāra Oļega Stepanova finansējumu saistītais laikraksts "Telegraf" pirms vairāk nekā mēneša mainījis īpašniekus. Par izdevniecības jauno saimnieku, visticamāk, netieši kļuvusi ar Krievijas banku magnātu Vladimiru Antonovu saistītās Lietuvas bankas "Snoras" meitasuzņēmums. Oficiāli darījums netiek publiskots, taču "Telegraf" izdevēja padomes priekšsēdis Jānis Jurkāns "pietiek.com" apstiprināja, ka īpašnieku maiņa ir notikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!