Foto: Publicitātes attēli

Reformu partija (RP) par savu galveno priekšrocību darbam Rīgas domē (RD) uzskata spēju izveidot sadarbībā ar valdību radītu piedāvājumu un uzsvaru vēlēšanu programmā liek uz atbalstu uzņēmējiem un jaunām investīcijām Rīgā, piektdien pavēstīja partijas pārstāvji.

Partijas Rīgas mēra amata kandidāte ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece Inga Antāne, ar otro numuru sarakstā startē Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, trešā sarakstā ir ekonomikas ministra Daniela Pavļuta padomniece Ilona Platonova. Rīgas domes vēlēšanās partijas sarakstā startē arī izglītības jomas pārzinātāja un izglītības un zinātnes ministra biroja vadītāja Nellija Titova, kā arī mākslinieks Bruno Birmanis un citi.

RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka RP sarakstā ir cilvēki, kuri, neskatoties uz sāpīgiem šķēršļiem, piemēram, ļoti zemu partijas reitingu, ir apņēmības pilni strādāt uz rezultātu. Viņš pauda pārliecību - ja rīdzinieki sniegs tādu iespēju, šie cilvēki apliecinās savas spējas strādāt Rīgas labā.

Par savu priekšrocību Rīgā RP uzskata to, ka spēj īstenot politiku pašvaldības līmenī, kas būs cieši saistīta ar Izglītības un zinātnes ministriju, Ekonomikas ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Tādējādi ir iespējams radīt tādu piedāvājumu, kādu nespēs neviena cita partija, teica Dombrovskis.

Arī partijas izpilddirektors Ivo Valdovskis sarunā ar portālu "Delfi" atzina, ka partijas Rīgas sarakstā ir daudz kandidātu, kuri ir plašākai sabiedrībai nepazīstami, taču ir savas jomas profesionāļi, kuri, sadarbojoties ar RP ministriem valdībā, savas zināšanas liktu lietā pašvaldības labā.

Antāne norādīja, ka Rīgas domē koalīciju RP ir gatava veidot ar tiem, kuri atbalstīs partijas iecerētos darbības virzienus un mērķus. Viņa pašvaldību līmenī neredz "ne sarkanas, ne zilas, ne zaļas līnijas", kādas partija iepriekš novilkusi valdībā un Saeimā. Pašlaik RP sadarbības piedāvājumi RD izteikti valdības un koalīcijas partneriem Saeimā – "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai, kuras atbildi neesot vēl sniegušas.

Savukārt uz jautājumu par to, cik vietas dome RP cer iegūt, Antāne atbildēja, ka partijas galvenais mērķis ir vispār iekļūt domē, bet viņas personīgais mērķis ir kļūt par pilsētas galvu, līdz ar to viņa cer uz partijas iespēju iegūt tik daudz vietu RD, lai tas būtu iespējams.

Ķirsis savukārt izklāstīja savu daudzdzīvokļu ēku siltināšanas projektu. Atbilstoši viņa iecerei RD nodrošinātu nesiltināto daudzdzīvokļu ēku energoauditu un tehniskos projektus. Pašvaldībai tas atmaksātos no ietaupījuma, kas rastos pēc ēku siltināšanas.

Tiem apsaimniekotājiem, kuri dzīvokļu ēkas nosiltinātu, pienāktos nekustamā īpašuma nodokļa atlaides. Pašlaik Rīgā, pēc Ķirša teiktā, ir aptuveni 6000 nesiltinātu un noplukušu daudzdzīvokļu māju.

Savukārt kultūras jomas pārstāvis RP Rīgas sarakstā mākslinieks Bruno Birmanis pauda uzskatu, ka ir pieredzējis laiku, kad Rīgā mākslas un kultūras elite bija sabiedriskās domas virzītājspēks, bet šobrīd tā vairs neesot. Tomēr viņam neesot par to nostaļģijas un negriboties par galvaspilsētu lietot tādus teicienus kā "Rīga – mazā Parīze". Kultūras jomā galvaspilsētas domei būtu jāveido plašāks dialogs ar mākslas nozares autoritātēm, lai veidotu Rīgu kā kultūras pilsētu nevis uz vienu gadu, bet gan katru dienu.

Atbilstoši Birmaņa redzējumam pašvaldībai jārada pārliecību, ka radošo jomu autoritātes neaizmuks uz ārvalstīm, bet gan spēs un gribēs dzīvot un strādāt Rīgā, kuru jāpadara par starptautisku kultūras centru.

Birmanis uz jautājumu par to, kā vērtē Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu programmu, pauda uzskatu, ka šī programma ir liela un apjomīga, tā "pilnībā kopē visu Rīgas un valsts šī brīža attieksmi pret kultūru". Šīs pasākumu programmas izveidē iesaistītajiem māksliniekiem sniegtas "epizodiskas un formālas atbalsta injekcijas", taču diez vai kāds iedomājas, kā šie kultūras ļaudis jutīšoties 2015.gadā, kad šo "injekciju" vairs nebūs.

Pēc mākslinieka teiktā, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā redzami daudzi "fasādes uzspodrināšanas pasākumi", kas eksportēti no ārvalstīm un izmaksās milzu naudu, un trūkstot ilgtspējīgu un pārdomātu projektu, kas radītu iespaidu, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gods tiekot uztverts tikpat vērienīgi kā Latvijas kā ES prezidējošās valsts gods 2015.gadā. Tomēr, pateicoties dažiem radošiem cilvēkiem, pasākumu programma izdevusies "pietiekami interesanta".

RP uzskata, ka sniedz labu izvēli tiem rīdziniekiem, kurus neapmierina ""Saskaņas centra" klajš populisms un citu partiju klajš nacionālisms", uzsvēra Dombrovskis.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!