Foto: Rīgas dome

Trešdien, 24. aprīlī, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" atbrīvojis Rumbulas lidlauka teritoriju no vairāk nekā 1000 nelegāli atstātajām riepām, informēja Rīgas dome (RD).

Kā norādīja RD, šā gada aprīlī Rīgas Austrumu izpilddirekcija par nelegāli atstātajām riepām informēja Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociāciju (LRAA). Saskaņā ar Austrumu izpilddirekcijas sniegto informāciju RD lidlauka teritorijā un tuvākajā apkārtnē savāktas vairāk nekā 2200 riepu, kuru svars kopumā lēšams ap 24 tonnām. Uzņēmums "Eco Baltia vide" tās nogādājis pārstrādei.

"Nolietoto riepu neatbilstoša apsaimniekošana un nelegālo riepu izgāztuvju veidošana ir sistemātiska problēma, kas valstij kopā ar nozari ir jārisina. Iedzīvotājiem nereti par nolietoto riepu nodošanu tiek prasīta samaksa, tādēļ viņi bieži izvēlas riepas nenodot vai izmest dabā. Tāpēc LRAA kopā ar VARAM strādā pie risinājumiem, lai iedzīvotājiem par legāli iegādāto riepu nodošanu nebūtu jāmaksā dubultā, kā arī tiktu stiprināta riepu apsaimniekošanas nozares uzraudzība un riepas nonāktu pārstrādē, nevis nelegālajās izgāztuvēs," pastāstīja LRAA vadītāja Tīna Lūse.

Kā norādīja RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko, Rumbulas lidlauka teritorija pieder gan privātpersonām, gan RD, un, lai uzraudzītu tur notiekošo, izvietotas videokameras: ''Ceram, ka tas disciplinēs iedzīvotājus, un te vairs neveidosies jauni nolietoto riepu kalni. Aicinu visus atbildīgi izturēties pret vidi un to nepiesārņot.''

"Eco Baltia vide" ir daļa no Latvijā lielākās vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Eco Baltia grupa", kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no savākšanas līdz pārstrādei, tostarp apsaimniekojot arī videi kaitīgos atkritumus.

Riepas ir videi kaitīgie atkritumi, un tās nepieciešams atbilstoši apsaimniekot, tādēļ LRAA atgādina par iespēju nodot riepas, nepiesārņojot vidi, piemēram, iegādāties jaunas riepas tirdzniecības vietās, kur izvietota atpazīstamības zīme "Riepa ar rītdienu". Zīme norāda, ka nolietotās riepas tiek pieņemtas pārstrādei 1:1 attiecībā pret iegādāto riepu skaitu, nepiemērojot par nolietoto riepu apsaimniekošanu otrreizēju samaksu. Šī atpazīstamības zīme arī liecina par to, ka importētājs vai tirgotājs ir noslēdzis līgumu ar apsaimniekotāju par atbildīgu un videi draudzīgu riepu savākšanu un pārstrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!