Grozot šā gada valsts budžetu, Ministru kabinets iecerējis kopējo izdevumu apjomu palielināt par 25,5 miljoniem latu, budžeta deficītam sasniedzot 1,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).
Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP), otrdien valdību iepazīstinot ar ministrijas sagatavoto budžeta grozījumu projektu, informēja, ka valsts pamatbudžeta ieņēmumi tiek prognozēti 1,428 miljardu latu apmērā, bet izdevumi - 1 623 miljardi latu, kas ir par 18,8 miljoniem latu jeb 1,2% vairāk, nekā iepriekš plānots.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi tiek prognozēti attiecīgi 652,6 miljonu latu un 609,9 miljonu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta izdevumiem tiek paredzēts samazinājums par 0,2 miljoniem latu, salīdzinot ar iepriekš plānoto.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi šogad tiek prognozēti 2,066 miljardu latu apmērā, bet izdevumi - 2,211 miljardu latu apmērā.

Valsts pamatbudžetā nodokļu ieņēmumu prognoze, grozot budžetu, tiks palielināta par 38,3 miljoniem latu līdz 999,7 miljoniem latu, tai skaitā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozi šim gadam ir iecerēts palielināt par 21 miljonu latu līdz 126,6 miljoniem latu, akcīzes nodokļa - par 11,7 miljoniem latu līdz 234 miljoniem latu, muitas nodokļa - par 5,1 miljonu latu līdz 16,3 miljoniem latu, izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa - par 1,1 miljonu latu līdz 7,7 miljoniem latu.

Valsts speciālajā budžetā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu prognoze palielināta par 11,6 miljoniem latu līdz 636,1 miljonam latu.

Šā gada budžeta grozījumi ir sagatavoti, lai maksimāli atslogotu nākamā gada budžeta izdevumus, uzsvēra ministrs, norādot, ka valdībai jārūpējas par nākamā gada budžeta deficīta samazināšanu. Turklāt valdībai nākamā gada budžetā ir jāatrod 34,5 miljoni latu veselības aprūpes sistēmas krīzes pārvarēšanai.

Grozot budžetu, šogad pie papildu izdevumiem varētu tikt Ministru kabinets, lai segtu kompensācijas iepriekšējās valdības locekļiem 134 688 latu apmērā, kā arī nodrošinātu jaunizveidotā Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta darbību, kam nepieciešami 12 202 lati.

2,45 miljonus latu valdība varētu iemaksāt Eiropas Investīciju bankā, 14,04 miljonus latu - Eiropas Savienības kopējā budžetā, 1,73 miljonus latu varētu atvēlēt Iekšlietu ministrijai robežbūves projektiem, vienu miljonu latu - Izglītības un zinātnes ministrijai Latvijas Olimpiskās komitejas kredīta atmaksai.

Paredzēts veikt arī citus izdevumus, kurus var pārcelt no nākamā gada, tai skaitā divus miljonus latu varētu izmaksāt tiešajos maksājumos lauksaimniekiem. Zemkopības ministrija gan ierosināja šo summu palielināt līdz 10-15 miljoniem latu.

Šā gada budžeta grozījumos paredzēta arī līdzekļu pārdale starp ministriju programmām, kā arī precizēti ārvalstu finanšu palīdzības apjomi.

Līdz sestdienai, 11.decemrim, paredzēta valdības ārkārtas sēde. Ministrijas vēl varēs iesniegt savus precizējumus budžeta grozījumiem. Pirmdien, 13.decembrī, valdība plāno grozījumus budžetā iesniegt izskatīšanai Saeimā, un tiek prognozēts, ka galīgajā lasījumā tos parlaments varētu pieņemt 20.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!