Foto: AFP/Scanpix

Gruzijas galvenie ārpolitikas mērķi ir iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā (ES), otrdien vizītes laikā Rīgā preses konferencē sacīja Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili. Viņš arī norādīja, ka nesen notikušajā NATO samitā saņemtie apliecinājumi, ir ļoti līdzīgi Baltijas valstu pieredzei, tiecoties iestāties šajā aliansē.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas militārais iebrukums Gruzijā 2008.gadā uz laiku apturēja tās virzību uz NATO, taču tikko notikušajā NATO samitā Čikāgā nav piepildījušās Gruzijas bažas, ka tās tiekšanos iestājai NATO nebūs pietiekami novērtētas, tomēr tā novērtēta kā valsts, kas NATO varētu pievienoties jau nākamajā alianses paplašināšanas kārtā, Gruzijai esot lielas cerības tikt uzaicinātai iestāties šajā aliansē.

"Šī samita rezultāts varēja būt mūsu progresa apturēšana NATO dalībvalstu dažādu viedokļu dēļ, taču lieliski, ka situācija bija pretēja. Gruzija tika parādīta kā valsts, kas gatava pievienoties NATO. Šī situācija bija ļoti līdzīga brīdim neilgi pirms Baltijas valstīm izteiktā uzaicinājuma pievienoties NATO," sacīja Saakašvili.

Arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš piekrita, ka "skatoties uz Čikāgas samita rezultātiem, tas ir ļoti reālistisks vērtējums".

Saakašvili arī piebilda, ka Gruzija "pārskatāmā nākotnē" virzīsies arī uz iestāšanos Eiropas Savienībā un padziļinātā brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu. Savukārt tuvākajā laikā Gruzijas iedzīvotāji varēšot bez vīzām ceļot uz Eiropas Savienības valstīm. Visos šajos pasākumos Gruzija daudz piemēru ņemot arī no Latvijas.

"Jūs esat mums ļoti veiksmīgs piemērs, ka esat spējuši piepildīt savu mērķi iestāties Eiropas Savienībā un NATO. Mēs gribam mācīties Latvijas pieredzi arī pēc iestājas tajās," pauda Gruzijas prezidents. Viņš arī norādīja uz Gruzijā notiekošajām veiksmīgajām reformām birokrātijas, korupcijas, pārrobežu noziedzības mazināšanā.

"Mēs esam droša un stabila valsts, mūsu ekonomika attīstās ļoti labi, mums ir plašas ekonomiskās aktivitātes un mēs esam ļoti pievilcīgs tūrisma galamērķis," teica Gruzijas prezidents.

Savukārt Bērziņš teica, ka Saakašvili jau trešā vizīte Latvijā ir skaidrs apliecinājums tam, ka abu valstu attiecības "visaugstākajā un arī visos pārējos līmeņos attīstās". Latvija ir atbalstījusi un aktīvi atbalstīs Gruzijas turpmāko virzību uz Eiropas Savienību un NATO, par ko skaidras norādes parādījušās saņemtas arī nesen notikušajā Čikāgas samitā.

Valsts prezidents uzsvēra, ka pašreizējā nenoteiktajā ekonomiskajā situācijā, kāda ir pasaulē, tādām nelielām un uz eksportu vērstām valstīm kā Latvija un Gruzija, ir svarīgi meklēt jaunus sadarbības reģionus un stiprināt ekonomiskos kontaktus.

"Mūsu ilgtermiņa aktīvā sadarbība ir labs pamats, lai attīstītu ekonomisko sadarbību. Mūsu kopīgais potenciāls noteikti ir lielāks nekā līdzšinējā ekonomiskā sadarbība," teica Bērziņš.

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili un viņa kundze Sandra Elizabete Rūlofsa ieradušies Latvijā divu dienu vizītē. Abu valstu prezidenti otrdien paraksta Latvijas un Gruzijas protokolu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem. Pēc tam abi prezidenti noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, bet vizītes pirmā diena noslēgsies ar vakariņām Melngalvju namā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!