Foto: F64

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atbalsta likuma grozījumus, kas paredz nepubliskot tā dēvētos "čekas maisus" vēl 30 gadus un atstāt tos SAB rīcībā.

SAB pārstāve Iveta Maura pastāstīja, ka SAB atbalsta Saeimas Nacionālās drošības komisijas ierosinātos likuma grozījumus, kas paredz pagarināt personas sadarbības fakta ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK) konstatēšanas noilguma termiņu, kā arī pagarināt speciālajos likumos noteiktos amatu vai tiesību ierobežojumus attiecībā uz cilvēkiem, kuri sadarbojušies ar VDK.

SAB ir pret to personu vārdu publiskošanu, kas šobrīd ir SAB struktūrvienības - Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) - rīcībā.

SAB argumenti čekas maisu nepubliskošanai ir tādi paši kā Nacionālās drošības komisijai, proti, TSDC rīcībā esošā informācija par sadarbību ar VDK ir nepilnīga. Valsts rīcībā ir tikai neliela VDK kartotēkas daļa, un iegūt trūkstošo informāciju nav iespējams.
Publiskojot personu vārdus, tiktu pārkāptas personu tiesības uz savu datu aizsardzību, ko nosaka normatīvie akti. Sadarbības faktu ar VDK var apliecināt vienīgi tiesa, norādīja Maura.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti šonedēļ nodeva izskatīšanai komisijās NDK rosinātos likuma grozījumus, kas paredz par 30 gadiem pagarināt personas sadarbības fakta ar VDK konstatēšanas noilguma termiņu. Šie grozījumi paredz, ka pēc 2014.gada 3.jūnija juridiskai interpretācijai netiks pakļauti 17 likumos noteiktie amatu vai tiesību ierobežojumi attiecībā uz cilvēkiem, kas sadarbojušies ar VDK.

Gadījumā, ja 20 gadu termiņš, kas ilgst līdz 2014.gada 3.jūnijam, netiks pagarināts, minētajos 17 likumos noteiktie ierobežojumi varētu tikt pakļauti interpretācijai un būtu jāvērtē, vai tie ir spēkā pilnībā vai daļēji.

Grozījumi paredz arī nepubliskot "čekas maisus" vēl 30 gadus un atstāt tos SAB rīcībā.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Valdis Zalters iepriekš teica, ka tiek spriests, ka ar VDK sadarbojās 25 000 cilvēku, taču Latvijas rīcībā ir informācija tikai par 4500 personām.

Likuma "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" 17.pants pašlaik nosaka, ka pēc 20 gadiem no šā likuma spēkā stāšanās dienas personas sadarbības fakta ar VDK konstatēšana nav pieļaujama un tās iespējamo sadarbību ar VDK nedrīkst izmantot tiesiskajās attiecībās pret šo personu.

Likuma grozījumi paredz 20 gadus aizstāt ar 50 gadiem, tādējādi par 30 gadiem pagarinot personas sadarbības fakta ar VDK konstatēšanas noilguma termiņu. 17.panta darbība ir saistīta ar sadarbības fakta konstatēšanu sevišķajā kārtībā un lietu par sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu izskatīšanu tiesā.

Likums izsludināts 1994.gada 2.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!