Foto: AFI
Valdība otrdien vienojās piešķirt 127 216 latus Latvijas mežu nozares attīstībai – sabiedrības informēšanai un izglītošanai par nozarei aktuāliem pasākumiem un projektiem.

Kā norāda Zemkopības ministrija (ZM), 71 316 latu atbalsts piešķirts meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" pasniegšanas pasākuma norises nodrošināšanai, pašām balvām – 16 000 latu, balvu izgatavošanai – 5150 latu, bet izstādes "Iepazīsties – Koks!" uzturēšanas nodrošinājumam – 12 000 latu.

Skolu jaunatnes izglītošanas pasākumam - konkursam "Mūsu mazais pārgājiens" tiks piešķirti 13 000 latu, pasākuma "Meža dienas 2013" norises nodrošināšanai paredzēts atvēlēt 25 166 latus, bet vairākiem zinātniskās izpētes projektiem un to finansēšanai - 55 000 latu.

Tā ilgtermiņa izpētes projekta "Latvijas meža resursu ilgtspējīgas, ekonomiski pamatotas izmantošanas un prognozēšanas modeļu izstrāde" uzdevumu izpildei 2013.gadā Latvijas Valsts mežzinātnes institūtam "Silava" piešķirti 40 000 latu, izpētes projektiem fonda padomes noteiktajās jomās – 15 000 latu, savukārt ekspertiem par projektu iesniegumu un izpildes pārskatu vērtēšanu – 900 latu.

ZM norādījusi, ka uz atbalstu attīstības projektu īstenošanai var pieteikties fiziska vai juridiska persona, bet atbalstam izpētes projektu īstenošanai var pieteikties Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrēts pretendents.

Valsts atbalsts meža nozares attīstībai paredz atbalstīt sabiedrības informēšanas un izglītošanas programmu un projektu īstenošanu, tostarp meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" un izstādes "Iepazīsties – Koks!" nodrošināšanu, lai parādītu Latvijas meža nozari, izceļot katra posma – meža audzēšanas, aizsardzības, izstrādes, koksnes pārstrādes – sasniegumus.

Kā norāda ZM, tā kā dažādām koku sugām ir dažāds saimnieciskais izmantojums, izstāde ir veidota konkrētai koku sugai veltītās sadaļās.

Izstādē atsevišķs stends ir iekārtots uzņēmumam "Dendrolight Latvija" – patlaban vienīgajam uzņēmumam pasaulē, kurā tiek ražots unikālais Austrijā izgudrotais "Dendrolight" (vieglais koks) materiālu, pēc īpašas tehnoloģijas sagatavotu mazvērtīgo koksni pārvēršot izturīgā un vieglā materiālā. "Dendrolight" materiāls ir plaši izmantojams gan galdniecībā, gan būvniecībā.

Par tā izturību var pārliecināties, aplūkojot īpašu koka automašīnu, ar kuru iespējams arī izbraukt. Lai labāk izskaidrotu koka izmantošanu būvniecībā, izstādē izvietoti vairāki māju un ēku daļu modeļi.

Savukārt izstādes pirmajā stāvā ir iekārtota stilizēta dzīvojamā māja, kurā ar Latvijā ražotām mēbelēm mēbelētas vairākas istabas – vannasistaba, priekšnams, ēdamistaba, bērnistaba, kabinets, viesistaba, guļamistaba.

ZM arī norādījusi, ka valsts atbalsts paredz skolu jaunatnes izglītošanas pasākuma "Konkurss "Mūsu mazais pārgājiens"" un "Meža dienas 2013" nodrošināšanu, un plānots arī atbalstīt jau aizsāktā ilgtermiņa zinātniskā izpētes projekta "Latvijas meža resursu ilgtspējīgas, ekonomiski pamatotas izmantošanas un prognozēšanas modeļu izstrāde" uzdevumu izpildi.

Ministrija paredzējusi, ka šis atbalsts veicinās nozares ilgtspējīgu attīstību un konkurētspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!