Saeima deputāti ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijām partijas "Jaunais laiks" (JL) deputātu sagatavoto grozījumus likumos, kas paredz noteikt 5% barjeru lielo pašvaldību vēlēšanās un to, ka pašvaldību amatpersonas tiek ievēlētas atklātā balsojumā.
Kā skaidroja JL pārstāvis Artis Kampars šādi grozījumi nepieciešami, lai novērstu sadrumstalotu pašvaldību vadību un nepieļautu ievēlētu personu manipulāciju kā tas noticis Jūrmalas domes vēlēšanu gadījumā.

JL sagatavotie grozījumi pašvaldību likumā paredz, ka vietu sadalē pašvaldībās, kurās ir vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju, nepiedalās tie kandidātu saraksti, kuri domes vēlēšanās saņēmuši mazāk nekā 5% no nodotu balsu kopskaita.

Pašlaik 5% barjera noteikta tikai Saeimas vēlēšanās, bet vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju ir 11 pašvaldībās – Rīgā, Ogrē, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Salaspilī, Jūrmalā, Jelgavā, Ventspilī, Valmierā un Jēkabpilī.

JL sagatavotie grozījumi likumā "Par pašvaldībām" paredz, ka domes priekšsēdētāju ievēlē atklātā balsojumā, bet par ievēlētu atzīst kandidātu, kurš saņēmis vairāk nekā pusi no deputātu balsīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!