Foto: DELFI
Saeima ceturtdien lielā steigā, divos lasījumos un bez debatēm laboja valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, kura pašreizējā redakcija paredz rupju kļūdu valsts un pašvaldību darbinieku atvaļinājuma un atlaišanas pabalstu aprēķināšanas kārtībā.

Par vai pret piedāvāto likumprojekta redakciju izteikties nevēlējās neviens ne pie varas esošais, ne opozīcijas deputāts. Arī balsojumos par steidzamības statusa piešķiršanu, kā arī izskatīšanu šīs sēdes laikā uzreiz divos lasījumos koalīcija un opozīcija bija vienota, visi lēmumi pieņemti vienbalsīgi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima, steigā lemjot par vienoto atalgojuma sistēmu, nav pamanījusi tehnisku kļūdu, kas paredz, ka no 1.janvāra valsts un pašvaldību darbiniekiem atlaišanas un atvaļinājuma pabalsti tiek izmaksāti nevis 95% apmērā no vidējās atalgojuma, bet 0,95 % apmērā.

Juristi lūguši Saeimu steidzami grozīt pērnā gada nogalē pieņemto likumu un ar atpakaļejošu datumu noteikt, ka valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku atvaļinājuma un atlaišanas pabalsti tiek noteikti tomēr 95% apmērā no algas, ja darbinieks iestādē strādājis mazāk kā piecus gadus.

Iecerēts, ka likuma grozījumi stāsies spēkā ar atpakaļejošu datumu - no 1.janvāra.

Likuma grozījumi arī paredz precizēt atsevišķas normas, kas skar mācību izdevumu segšanu iekšlietu sistēmas un militārās izglītības iestādēs, paredzot, ka, piemēram, Afganistānā dienējis karavīrs par pedagoģisko darbu var saņemt piemaksas līdz 30% no atalgojuma. Tāpat tiks precizētas likuma normas attiecībā uz pedagogiem, kā arī tiks novērstas dažādas interpretācijas iespējas attiecībā uz Darba likumu, darba aizsardzības likumu un likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu". Papildu tam likumprojekts precizē pārcelšanas pabalsta piešķiršanas kritērijus, kā arī karavīriem izmaksājamo atlīdzību, kad viņš ir arestā vai neattaisnotā prombūtnē.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka jau pērnā gada nogalē juristi norādījuši uz simtiem dažāda rakstura kļūdām valdības sagatavotajā vienotās atalgojuma sistēmas likumprojektā, tomēr valdība nepiekrita likumprojektu izņemt no budžeta paketes un tas tika pieņemts lielā steigā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!