Foto: Saeimas administrācija

Šonedēļ Saeimā nodibināta deputātu grupa Starptautiskās Krimas platformas atbalstam. Par sadarbības grupas priekšsēdētāju ievēlēts Rihards Kols (NA) un par priekšsēdētāja vietnieku Ojārs Ēriks Kalniņš (JV), portālu "Delfi" informēja Kols.

Lai veicinātu Krimas deokupācijas procesu, kas ļautu koordinēt, formalizēt un sistematizēt Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu, Ukrainas valdība un nevalstiskais sektors izveidojis jaunu formātu – Starptautisko Krimas platformu. Plānots, ka tās atklāšana un Hartas pieņemšana varētu notikt 2021. gada 23. augustā Kijevā.

Jaunā Krimas platforma fokusējas uz piecām prioritārajām jomām – neatzīšanas politiku, drošību un pārvietošanās brīvību, pret Krieviju vērsto sankciju pagarināšanu, cilvēktiesību aizstāvēšanu, kā arī negatīvās ietekmes uz ekonomiku un vidi novēršanu.

"Atbalstot Ukrainu, vēlamies veidot ciešu sadarbību ar Starptautisko Krimas platformu, iesaistoties un palīdzot veicināt tās mērķu – Krimas deokupācijas un Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu tās starptautiski atzīto robežu ietvarā – sasniegšanu. Virkne grupā strādājošo deputātu pārstāv Saeimu starptautisko organizāciju parlamentārajos formātos un spēs efektīvi uzturēt pretlikumīgi okupētās Krimas problēmu starptautiskās politikas dienaskārtībā," grupas izveides mērķus skaidro Kols.

Deputātu grupas ietvaros tiks nodrošināta iespēja efektīvāk sniegt savu redzējumu un ekspertīzi, Krimas platformai kalpojot kā starptautisko centienu, parlamentu un ekspertu iesaistes konsolidācijas vietai.

Tāpat kā Starptautiskās Krimas platforma, arī deputātu grupas darbs fokusēsies uz Krimas okupācijas neatzīšanas politiku, drošību un pārvietošanās brīvību, pret Krieviju vērsto sankciju pagarināšanu, cilvēktiesību aizstāvēšanu, kā arī negatīvās ietekmes uz ekonomiku un vidi novēršanu.

Deputātu grupā darbosies deputāti no Saeimas prezidija, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas un NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!