Foto: Shutterstock
Saeima ceturtdien nolēma izslēgt no darba kārtības Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņu strīdīgajam likumprojektam plānots pagarināt līdz šā gada 30. jūnijam.

Likuma grozījumi paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, kā arī to, ka dzimumšūnas varēs ziedot tikai dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā, plānotās izmaiņas nosaka, ka donora dzimumšūnas importēt un eksportēt varēs medicīniskās apaugļošanas mērķim.

Atcelt importa aizliegumu nepieciešams, ņemot vērā, ka starp Latvijas iedzīvotājiem nav pietiekami daudz brīvprātīgu dzimumšūnu donoru, kuri atbilstu izvirzītajiem kritērijiem. Turklāt no viena donora dzimumšūnām valstī var būt ne vairāk par trim dzimušiem bērniem, lai pēc iespējas mazinātu neapzināta incesta risku - iespēju radīt pēcnācējus personām, kuras dzimušas no viena dzimumšūnu donora, skaidro izmaiņu autori.

Likums papildināts ar pantu, kas paredz grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, iespēju saņemt valsts nodrošinātu konsultāciju. Konsultācija būs brīvprātīga un būs iespējama pie ģimenes ārsta vai cita speciālista. Iespēju saņemt šādu konsultāciju valsts nodrošinās no 2018. gada.

Tāpat likums paredz nodrošināt iespēju grūtniecības pārtraukšanas gadījumā pacientei saņemt nedzīvi dzimuša augļa mirstīgās atliekas apglabāšanai. Grūtniecības līdz 22 nedēļai pārtraukšanas gadījumā ārstniecības iestāde izsniegs izrakstu un rakstveidā informēs pacienti par iespēju saņemt mirstīgās atliekas.

Saeima Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus sāka skatīt jau šā gada 11. februāra sēdē, kad pēc deputātu pieprasījuma tie tika nodoti atpakaļ komisijai.

Ziņots, ka kritiku par plānotajiem grozījumiem ir izteikuši virkne sabiedrībā zināmu cilvēku, tostarp eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa sociālajā tīklā "Facebook" pauda: "No tautas veselības viedokļa raugoties, jebkura vesela sieviete reproduktīvā vecumā ir vienādi spējīga ziedot olšūnas."

Arī tiesībsargs vērsis uzmanību, ka šobrīd nav skaidri argumenti, kāpēc tieši nedzemdējušām sievietēm ir ierobežojums ziedot olšūnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!