Jau piektdien visas piecas Saeimā pārstāvētās labējās partijas - "Jaunais laiks", Tautas partija, Zaļo un zemnieku savienība, Latvijas Pirmā partija un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - sāks aktīvas konsultācijas par jaunas valdības veidošanu, savstarpēji tiekoties un runājot par nosacījumiem.
Valdības dienas bija skaitītas

Zināms, ka piektdienas rītā paredzēta Latvijas Pirmās partijas (LPP) un Tautas partijas (TP_ tikšanās, vēlāk - partijas "Jaunais laiks" un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK tikšanās, bet pārējo partiju tikšanās laiki tiks precizēti.

Zaļo un zemnieku savienība rīt valdē lems par optimālākajiem koalīcijas modeļiem.

Visu Saeimā pārstāvēto labējo partiju politiķi jau ir pauduši gatavību sēsties pie sarunu galda, lai lemtu par jaunas valdības veidošanu.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) pēc Ministru prezidenta paziņojuma par valdības atkāpšanos, joprojām cer uz līdzšinējās koalīcijas atjaunošanu.

Kā skaidroja TB/LNNK priekšsēdētājs Jānis Straume, piektdien viņa vadītajai partijai paredzēta tikšanās ar partiju JL. Straume piebilda, ka pašlaik vēl ir pāragri runāt par partijām, kas varētu veidot jauno valdību un to, vai TB/LNNK iekļūs valdībā.

Straume norādīja, ka viņam zināmi sīkāki motīvi, kuru dēļ Repše nolēmis demisionēt.

Savukārt TP uzskata, ka pēc Einara Repšes vadītās valdības atkāpšanās iespējami ātrāk ir jāizveido jauna valdība, lai Latvija pagūtu pilnvērtīgi sagatavoties iestājai Eiropas Savienībā šā gada maijā.

Kā uzskata partijas vadītājs Atis Slakteris, valdība būtu jāveido visām labējām partijām, un tikai tādā gadījumā tā būtu stabila.

"Par premjera kandidātu tagad nav īstais laiks runāt, mēs neizvirzīsim nekādus ultimātus," sacīja Slakteris, piebilstot, ka šobrīd svarīgākais ir sēsties pie sarunu galda.

TP priekšsēdētājs norādīja, ka valdības gals bija paredzams.

Tautas saskaņas partijas priekšsēdētājs (TSP) Jānis Jurkāns prognozē, ka pēc valdības atkāpšanās nākotnē varētu izjukt JL Saeimas frakcija.

Tas būs atkarīgs no tā, vai Repše paliks Saeimā vai "aizies mājās", pauda TSP vadītājs.

"Ja Repše aizies no Saeimas, tad, iespējams, JL frakcija Saeimā varētu izjukt un tās deputāti varētu pievienoties citām Saeimā pārstāvētajām partijām," uzskata TSP līderis. Pēc viņa domām, gadījumā, ja Repše aizies no Saeimas, daļa JL frakcijas locekļu varētu pievienoties, piemēram, Tautas partijai.

Jurkāns arī uzskata: ja Repše tiešām atkāpsies, tad "premjeram ir jābrauc uz Briseli".

Jurkāns atturējās prognozēt par iespējamo nākamas koalīcijas politisko sastāvu. "To ir grūti teikt, tas būs atkarīgs no tā, cik ilgu laiku nostrādās šī valdība," pauda politiķis.

Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvis Saeimā Nikolajs Kabanovs ir pārliecināts, ka valdības demisija ir krievu bērnu protestu pret izglītības reformu panāktais rezultāts.

"Ceturtdien, kad pie Saeimas notika krievu skolu pārstāvju protesti, kļuva skaidrs, ka gan Tautas partija (TP), gan Latvijas Pirmā partija (LPP) atbalstīs izglītības un zinātnes ministra Šadurska demisiju," uzskata deputāts.

Kā paziņoja Kabanovs, šajos apstākļos Repše negribēja "slīkt mēslos" un pieņēma lēmumu par atkāpšanos.

PCTVL pārstāvis ir pārliecināts, ka nākamajā valdības koalīcijā varētu iekļauties "Jaunais laiks" (JL), Tautas partija (TP) un vai nu Latvijas Pirmā partija (LPP), vai Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!