Foto: Saeimas administrācija

"Deputātu kvotu" priekšlikumu izvērtēšanā Saeimas Budžeta un finanšu komisijā deputāti darbojušies kā "balsošanas mašīnas", pietiekami neiedziļinoties katra priekšlikuma lietderībā, liecina 2016.gada novembrī domnīcas "Providus" un sabiedrības par atklātību "Delna" Saeimas monitoringa rezultāti.

Kā portālu "Delfi" informēja nevalstiskā organizācija "Delna", paši "deputātu kvotu" priekšlikumu iesniedzēji bieži nebija ieradušies sēdē, lai pamatotu naudas piešķiršanas nepieciešamību. Iesniedzēju vietā finansējuma vajadzību pamatojuši frakciju kolēģi, nereti nespējot sniegt detalizētu skaidrojumu. Atsevišķos gadījumos deputāti aizbildinājušies ar pārlieku lielo dokumentu daudzumu, kuros grūti atrast nepieciešamo informāciju, taču uzstāja, ka pamatojums ir sagatavots un iesniegts.

Tāpat esot izskanējis aicinājums bez papildu argumentācijas "uzticēties Ministru kabinetam", kurš esot priekšlikumus atbalstījis. Bez nopietna pamatojuma Saeimas dienaskārtībā iekļauti atsevišķi sīki priekšlikumi, piemēram, finansējuma piešķiršana konkrētiem remontdarbiem, ar saviem atklājumiem iepazīstina "Delna".

2017. gada budžeta projektā "deputātu kvotām" tika piešķirti 27,9 miljoni eiro. Vēl mēnesi pirms budžeta pieņemšanas publiski izskanēja informācija tikai par 1 līdz 2 miljonu eiro sadalīšanu "deputātu kvotās", atgādina nevalstiskā organizācija.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pērn deputāti 2017. gada valsts budžetā rosināja rast papildu finansējumu virknei ierosmju, sākot no pāris tūkstošiem eiro pirmslaulību kursiem un mīlestības terapijai, beidzot ar miljoniem sporta infrastruktūrai un izglītības nozarei.

Nauda tika prasīta grupas "Līvi" albumam, grupas "Iļģi" koncertam un Siera kluba grāmatai. Vēlāk gan izrādījās, ka paši "Līvi" par šāda albuma, kura izdošanai no kvotām piešķirti 30 tūkstoši eiro, izveidošanu nav informēti. Pēcāk viņi uzzinājuši, ka albums izrādās "būšot bilžu albums + CD ar Līvu dziesmām. Kas tieši būs CD vēl nav precizēts".

Pēc šīs informācijas izskanēšanas, līdzekļus grupas "Līvi" albumam nepiešķīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!