Ceturtdien Saeima, 61 deputātam balsojot par, 18 pret un 16 atturoties, pirmajā lasījumā pieņēma valdības sagatavotos un otrdien apstiprinātos grozījumus valsts budžetā 2009. gadam.
Iepriekš bija plānots, ka maksimālais iespējamais valsts parāds 2009. gada beigās pieļauts 2,82 miljardu latu apjomā un valsts budžeta aizdevumu kopējais palielinājums noteikts 134 miljonu latu apmērā. Savukārt pašreiz nākamā gada valsts budžeta grozījumos plānots samazināt budžeta ieņēmumus par 912 miljoniem latu, savukārt izdevumus – par 419 miljoniem latu. Nākamgad ieņēmumi plānoti 4,4 miljardu latu apmērā iepriekš Saeimā apstiprināto 5,46 miljardu latu vietā, bet izdevumi - 5,14 miljardi latu iepriekš apstiprināto 5,79 miljardu latu vietā. Savukārt maksimālo valsts parādu plānots palielināt gandrīz divas reizes – līdz pieciem miljardiem latu.


2010. gadā iekšzemes kopprodukta samazinājums tiek prognozēts 4,8%, bet 2011. gadā 2,8% apmērā.


Pieņemtie budžeta grozījumi arī paredz noteikt, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadalījums starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem ir pašvaldību budžetiem 83% apmērā un valsts budžetam — 17% apmērā, iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums — 90 lati un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu — 63 lati mēnesī.


Tāpat pieņemtais budžets paredz, ka IKP salīdzināmās cenās samazinās par 5%, patēriņa cenu inflācijas (gada vidējās) pieaugums ir 5,9%, bet reģistrētais bezdarbs palielinās līdz 10% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!