Trešdien Saeima pieņēma Latvijas stratēģiju integrācijai Eiropas Savienībā (ES), kuras mērķis ir sekmēt vienotu valsts institūciju un sabiedrības izpratni par ES jautājumiem.
Saeima arī uzdeva ārlietu ministram reizi pusgadā informēt Saeimu par stratēģijas izpildes norisi, savukārt Eiropas lietu komisijai uzraudzīt tās izpildi.

Par stratēģijas pieņemšanu balsoja 77 deputāti, pret bija divi, bet atturējās 14.

Stratēģija paredzēta, lai nodrošinātu integrācijas procesa nepārtrauktību un valsts ātru iestāšanos ES. Dokuments izstrādāts, pamatojoties uz Latvijas nacionālajām interesēm - nodrošināt valsts neatkarību un demokrātiju, ekonomisko un sociālo attīstību un kultūras identitāti.

Stratēģijas dokumentā noteikti priekšnosacījumi sekmīgai valsts iestājai ES un norādīti stratēģiski svarīgi integrācijas darbības virzieni - sabiedrības integrācija, nozaru, vides un reģionālā attīstība, labklājība, tieslietas un iekšlietas, kultūra, izglītība un citas jomas.

Ārlietu ministrija norāda, ka atbalstu Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā ir paudušas visas šobrīd Saeimā ievēlētās partijas. Savukārt visas valdību veidojošās frakcijas, kā arī vairākas valdību neveidojošās frakcijas iesaistījušās šī dokumenta pilnveidošanā.

Lēmumu par vienota dokumenta izstrādi, kas vienkopus apkopotu visus svarīgākos darbības virzienus un formulētu Latvijas attieksmi pret integrāciju ES, valdība pieņēma 1998.gadā.

Sagatavotais dokuments valdībā akceptēts 1999.gada novembrī. Tas izstrādāts divu gadu laikā un ir vairāku valdību, kā arī divu sasaukumu Saeimas deputātu sadarbības rezultāts, norāda Ārlietu ministrija.

Stratēģija integrācijai ES būšot izpildīta, kad Latvija iestāsies Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!