Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Prezidijs pirmdien nodeva vērtēšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai 13 854 Latvijas pilsoņu parakstītu iniciatīvu, kurā aicināts noteikt atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu.

Šis ir pirmais gadījums kopš janvārī pieņemtajām izmaiņām Saeimas kārtības rullī par to, ka šāda veida iedzīvotāju iniciatīvas virzāmas vērtēšanai Saeimas komisijā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai būs jālemj, kā šī iniciatīva likumprojekta formā virzāma tālāk. Šajā iniciatīvā piedāvāts noteikt, ka tautas priekšstāvis, kurš lauzis doto zvērestu, nav cienīgs turpmāk atrasties šajā amatā, jo ir to apkaunojis.

Jau vēstīts, ka Saeima janvārī pieņēma grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas nosaka tiesības 10 000 pilsoņu iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu. Iesniegumu var parakstīt Latvijas pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Parakstus var vākt arī elektroniski, ja ir nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Jautājums par deputātu sodīšanu par zvēresta pārkāpšanu kļuva aktuāls pēc tam, kad deputāts Nikolajs Kabanovs (SC) parakstījās par krievu valodu kā otru valsts valodu. Toreiz Nacionālā apvienība (NA) uzskatīja, ka tādējādi Kabanovs ir pārkāpis deputāta zvērestā ietverto apņemšanos stiprināt latviešu kā vienīgo valsts valodu.

Pērnā gada nogalē NA arī virzīja priekšlikumus grozījumiem vairākos likumos, kas Saeimas deputātiem noteiktu bargāku atbildību par Saeimas deputāta svinīgā solījuma (zvēresta) pārkāpšanu – mandāta atņemšanu.

Savukārt Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pērn decembrī arī nobalsoja, ka Kabanovam par piedalīšanos referendumā pienākas bargākais iespējamais sods - izsakāms brīdinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!