Foto: stock.xchng

Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti ir skeptiski noskaņoti pret Veselības ministrijas (VM) ierosināto veselības aprūpes sasaisti ar nodokļu maksāšanu, aģentūra BNS uzzināja apakškomisijas sēdē.

Koncepcija paredz Latvijā izveidot jaunu veselības aprūpes finansēšanas sistēmu, sasaistot veselības aprūpes budžetu ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumiem.

VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško otrdien apakškomisijas deputātus iepazīstināja ar VM izstrādāto koncepciju nodokļu sasaistei ar veselības aprūpi, norādot, ka šādi tiks noteikts konkrēts personu loks, kurām pienākas plānveida veselības pakalpojumi ,un to personu loks, kurām tie nepienākas. "Ieviešot kādu no piedāvātajiem modeļiem, tiks samazināts arī nodokļu nemaksātāju skaits," piebilda Mūrmane-Umbraško.

Savukārt Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs") apšaubīja, vai vispār šāda koncepcija jāievieš, un pauda bažas, ka reālu devumu veselības aprūpes budžetam šāda koncepcija nenesīs. Klementjevs arī apšaubīja, ka VM izstrādātās koncepcijas ieviešana palīdzēs samazināt ēnu ekonomiku un izskaust maksāšanu ārstiem aploksnēs.

"Zatlera tradīcijas turpinās, daudzi joprojām nāk pie ārstiem ar aploksni, un nodokļi netiek maksāti," atzina Klementjevs.

Savukārt apakškomisijas deputāts Arvils Ašeradens pauda neizpratni par VM pārstāvju pausto, ka šāda koncepcija palīdzēs izdalīt tos iedzīvotājus, kuriem nepienākas plānveida veselības aprūpe saistībā ar nodokļu nemaksāšanu, jo to var panākt citādi. "Atliek vien ar likumu noteikt, ka tādiem cilvēkiem nepienākas konkrēti pakalpojumi," sacīja Ašeradens.

Viņš arī noraidīja Mūrmanes-Umbraško sacīto, ka, neieviešot koncepciju, būtu salīdzinoši grūti noteikt, kuri iedzīvotāji maksā nodokļus un kuriem līdz ar to pienākas plānveida veselības aprūpes pakalpojumi. "Ir taču VID [Valsts ieņēmumi dienests] un citi avoti, no kuriem to būtu iespējams noskaidrot," klāstīja Ašeradens.

Arī Saeimas deputāte Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība) bija kritiski noskaņota pret Veselības ministrijas veselības aprūpes koncepciju. "Kopš šo koncepciju sāka izstrādāt, ir pagājuši vairāki gadi, daudz kas ir mainījies, taču es nezinu, vai uz labo pusi," pastāstīja Barča.

Atbilstoši obligātās veselības apdrošināšanas koncepcijai tie iedzīvotāji, kuri nemaksā nodokļus un par kuriem iemaksas neveic valsts, valsts apmaksātajā veselības aprūpes sistēmā varēs iekļauties, veicot 240 latu iemaksu katru gadu.

Koncepcijā viens no risinājumiem, kā novirzīt daļu nodokļu bezmaksas veselības aprūpes nodrošināšanai, ir atsevišķa veselības nodokļa noteikšana, sadalot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), 5% apmērā, nepalielinot kopējo nodokļu slogu. Veselības nodoklis būtu jāmaksā darbiniekam un darba devējam. Viens no risinājumiem ir IIN nedalīt, bet vienkārši iezīmēt noteiku apmēru veselības aprūpes budžetam.

Savukārt tās personas, kuras vēlēsies saņemt plānveida veselības aprūpes pakalpojumus uzreiz, bet nebūs veikušas nekādas iemaksas, tos varēs saņemt, samaksājot pilnu pakalpojuma maksu vai arī veicot iemaksu triju minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 600 latu.

Ministrija norādījusi, ka nodokļu maksātājiem būtiskas izmaiņas obligātā veselības apdrošināšana neradīs, bet taustāmus rezultātus iedzīvotāji varētu sajust pēc aptuveni četriem gadiem. Kā būtiskākos ieguvumus veselības ministre Ingrīda Circene minēja rindu samazināšanos, iespēju paaugstināt mediķu atalgojumu un bezmaksas pakalpojumu klāstu.

VM aprēķini liecina - ja veselības obligātās apdrošināšanas koncepcija stātos spēkā tagad, bezmaksas veselības aprūpi nesaņemtu 130 līdz 170 tūkstoši neattaisnoto nodokļu nemaksātāju.

Jau vēstīts, ka neatliekamā jeb ātrā medicīniskā palīdzība arī pēc koncepcijas ieviešanas tiks nodrošināta visiem neatkarīgi no nodokļa maksāšanas.

Neatkarīgi no tā, vai tiek maksāti nodokļi, palīdzība joprojām tiks sniegta grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, pacientiem ar cukura diabētu, tuberkulozi, noteiktām infekcijas slimībām, psihiskām, onkoloģiskām vai hematoloģiskām slimībām. Valsts apmaksātu nepieciešamo medicīnisko palīdzību saņems arī visi pacienti, kas saņem hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras, ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju vai paliatīvo aprūpi.

Par attaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem plānots noteikt: bērnus vecumā līdz 18 gadiem; pensionārus; vienu no vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz trim gadiem; vienu no vecākiem, kuram ir vismaz trīs bērni, no kuriem vismaz viens ir pirmsskolas vecumā; personas, kuras kopj invalīdu un saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu; I un II grupas invalīdus līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas; bezdarbniekus ne ilgāk kā gadu un sešus mēnešus pēc statusa iegūšanas; personas, kas vecākas par 18 gadiem un iegūst vispārējo vai profesionālo izglītību, kā arī pilna laika studentus līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas; personas, kas atrodas ieslodzījuma vietās līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas; politiski represētas personas; Nacionālās pretošanās kustības dalībniekus; personas, kas cietušas Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā; orgānu donorus; personas, kas veic speciālas iemaksas veselības obligātās apdrošināšanas budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!