Foto: Saeimas administrācija

Pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Gunārs Rusiņš ar nule kā sagatavotiem grozījumiem Krimināllikumā vēlas panākt pedofilu brīvprātīgu ķīmisko kastrāciju, kā arī bargākus cietumsodus dzimumnoziedzniekiem.

Stāstot par sagatavotajiem Krimināllikuma (KL) grozījumiem, kas drīzumā nonāks vērtēšanā Saeimas Juridiskajā komisijā, Rusiņš žurnālistiem uzsvēra, ka dzimumnoziedzniekiem nevar piemērot nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda, ja tas piespriests pilngadīgai personai par sevišķu smagu noziegumu, kas izdarīts pret nepilngadīgo un ir saistīts ar vardarbību vai vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību. Atšķirīgi varētu rīkoties gadījumā, kad par šiem noziegumiem notiesāta persona piekritusi ķīmiskajai kastrācijai.

Deputāts uzskata, ka, runājot par dzimumnoziedznieku "neitralizēšanu", svarīgākais ir bērnu drošība, nevis tas, cik dārgi šis process varētu izmaksāt. Pašlaik Latvijā cietumsodus izcieš ap 200 par pedofilijas noziegumiem notiesāto un vairāki no viņiem ir atzinuši, ka piekristu ķīmiskajai kastrācijai.

Tāpat Rusiņš pauda pārliecību, ka patlaban Latvijā spēkā esošie sodi dzimumnoziedzniekiem noteikti neveicinot sabiedrības aizsardzību pret šādiem noziegumiem.

Viņš ierosina KL noteikt sodu par izvarošanu - brīvības atņemšanu no pieciem līdz desmit gadiem (pašlaik par šādu noziegumu var piemērot cietumsodu no diviem līdz desmit gadiem), par mazgadīgā izvarošanu - cietumsodu uz 20 gadiem vai mūža ieslodzījumu (patlaban par šo noziegumu paredzēts mūža ieslodzījums vai arī brīvības atņemšana no desmit līdz 20 gadiem).

Deputāts ierosinājis noteikt, ka par mazgadīgā pavešanu netiklībā būtu jāsoda ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz desmit gadiem, par ko KL patlaban paredz piecus gadus cietumā vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Tāpat deputāta priekšlikumi soda sankciju izmaiņām skar arī citus seksuālo noziegumu veidus.

Latvijā diskusija par ķīmiskās kastrācijas ieviešanu dzimumnoziedzniekiem ir aktuāla jau vairākus gadus, taču par to bijuši atšķirīgi viedokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!