Foto: F64
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien izskatīs lietu par apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča izteikumiem par krievu biedrības iniciatīvu panākt valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Urbanovičam par izteikumiem jāsniedz skaidrojums par šiem izteikumiem rakstveidā vai ierodoties uz komisiju.

Komisijas uzmanību Urbanoviča izteikumiem pievērsa Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK deputāti. Deputāts Raivis Dzintars iepriekš norādīja, ka Urbanovičs paudis neslēptu atbalstu iniciatīvai vākt parakstus Satversmes grozījumiem, kuru mērķis ir panākt krievu valodai valsts valodas statusu. Viņaprāt, tādējādi viņš pārkāpis Saeimas deputāta solījumu stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Dzintars uzskata, ka Urbanovičam ir jāizsaka rakstveida brīdinājums, kas nolasāms no Saeimas tribīnes.

Interviju par šo iniciatīvu Urbanovičs sniedzis interneta portālam "imhoclub.lv", uz ko vēlāk atsaukusies arī "Latvijas Avīze".

Parakstu vākšanai nodibināta biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir nacionālboļševiks Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko. Biedrība paziņojusi, ka 10 tūkstoši parakstu jau ir savākti, lai šo iniciatīvu virzītu, taču Centrālajai vēlēšanu komisijai tie tikšot iesniegti tikai rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!