Foto: AFI
Saeima ceturtdien nolēma nepagarināt iepriekš visas opozīcijas atbalstītās, bet vēlāk tehniskās ķibelēs iesprūdušās "Parex" bankas pārņemšanas un restrukturizācijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības termiņu, līdz ar to 24.maijā komisijas darbs beigsies bez reāla rezultāta.

Par komisijas darbības termiņa pagarināšanu līdz nākamā gada februārim nobalsoja 30 deputāti - no "Saskaņas centra" (SC) un VL-TB/LNNK frakcijām, kā arī pie frakcijām nepiederošais Visvaldis Lācis. Pret bija 40 "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti, bet atturējās 16 deputāti – "Par labu Latviju" (PLL) frakcija, Rasma Kārkliņa un Atis Lejiņš (abi V), kā arī septiņi ZZS pārstāvji.


Jau Saeimas sēdes sākumā bija skaidri signāli, ka komisijas darbs tomēr neturpināsies, jo tās starpziņojuma iekļaušanu sēdes darba kārtība atbalstīja tikai 25 deputāti - no SC un VL-TB/LNNK frakcijām un Lācis. Pret to nobalsoja 45 deputāti, bet atturējās četri deputāti: komisijas locekļi Aleksejs Loskutovs (V), Māris Kučinskis un Andris Šķēle, kā arī Imants Jānis Bekešs (visi PLL).

Komisijas vadītājs Igors Pimenovs (SC) tomēr mēģināja daļu starpziņojuma nolasīt, informējot par lēmumprojektu par komisijas termiņa paziņošanu. Kārlis Šadurskis (V) pēc tam gan ironizēja, ka komisija trīs mēnešu laikā secinājusi, ka "Parex" bankas pārņemšanai bijusi liela ietekme uz Latvijas ekonomisko situāciju, tātad pa nākamajiem mēnešiem tā varētu secināt, ka ietekmi bijusi "ļoti liela".

Savukārt komisijas loceklis Andris Šķēle (PLL) skaidroja, ka nedēļas sākumā viņš parakstījis starpziņojumu, taču nu situācija ir mainījusies, jo valdība ir paziņojusi par "Parex bankas" aktīvu izstrādi un "Citadeles" bankas pārdošanu, bet politiskās kaislības ap "Parex" potenciālo investoru acīs necels banku vērtību. "Atgūt miljardu valsts budžetam šobrīd ir svarīgāk nekā politiskie epiteti," sacīja Šķēle, neizslēdzot parlamentārās izmeklēšanas turpināšanu pēc pārdošanas procesa beigām.

Komisijas darbības atbalstītāji no SC un VL-TB/LNNK gan uzsvēra, ka atkal tiks savākti 34 Saeimas deputātu paraksti un komisija tiks izveidota no jauna.

Jau ziņots, ka priekšlikumu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju izteica SC, kuras deputāti iepriekš Satversmes tiesā apstrīdēja vairākas Kredītiestāžu likuma normas, kas regulē kredītiestādes pareju no vieniem īpašniekiem pie citiem. SC uzskata, ka šīs normas ļauj neievērot banku kreditoru interešu aizsardzību, taču Satversmes tiesa atzina tās par atbilstošām pamatlikumam.

Kredītiestāžu likuma normas attiecas uz valsts 2008.gadā pārņemto un nu jau sadalīto "Parex banku", kuras bijušajiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim bankā palikuši vairāku miljonu latu noguldījumi subordinētajā kapitālā. Šie ieguldījumi paliks tā dēvētajā "Parex" sliktajā daļā, nevis jaundibinātajā "Citadele" bankā, kuru valsts plāno pārdot. "Parex" sliktās daļas liktenis aizvien nav skaidrs, zināms tikai, ka tās uzdevums ir atgūt pēc iespējas vairāk "slikto" kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!