Foto: Shutterstock

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 15. jūnijā, atbalstīja komisijas vadītāja Artusa Kaimiņa priekšlikumu par sabiedrisko mediju satura nodošanu bezatlīdzības lietošanā komerciālajiem medijiem.

Atbildīgā komisija otrajā lasījumā atbalstīja Kaimiņa piedāvātos grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, par kuriem gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka bezatlīdzības lietošanā nodotās sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu veidotās un pārraidītās ziņas un informatīvi analītiskos raidījumus vai to daļas citi elektroniskie plašsaziņas līdzekļi iekļauj savā televīzijas programmā, saglabājot attiecīgā sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa preču zīmi vai logotipu.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka attiecībā uz radio programmām būs jāinformē par to, kurš sabiedriskais elektroniskais plašsaziņas līdzeklis veidojis saturu.

Komisija vienojās, ka šī likuma norma būs spēkā līdz 2023. gada 30. jūnijam.

Sēdes laikā Kaimiņš kritizēja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (SEPLP), kura novēloti esot nosūtījusi savus iebildumus likuma grozījumiem.

Komisija vadītājs norādīja, ka SEPLP locekle Sanita Upleja-Jegermane par likuma grozījumiem sniegusi garu komentāru portālam "Delfi", turpretī SEPLP savus atzinumus par likumprojektu komisijai sniegusi ar kavēšanos.

"Jūs varat sūtīt garu komentāru "delfiem", tam jums laika pietiek, bet uz komisiju atsūtat pulksten 17.25, kad visi deputāti un viņu konsultanti ir aizvēruši datorus. Kāpēc jums medijiem pietiek laika, bet nepietiek komisijai," pauda Kaimiņš.

Upleja-Jegermane komisijas attālinātās sēdes iekšējā sarakstē paskaidroja, ka viņa portālam "Delfi" rakstu rakstīja personīgi svētdienas vakarā. "SEPLP dokumentus gatavo citādā kārtībā, ar jurista iesaisti un saskaņojot visiem padomes locekļiem," norādīja padomes locekle.

SEPLP vadītājs Jānis Siksnis atzina, ka padomei vajadzēja nosūtīt vēstuli ātrāk, tomēr SEPLP vēstulē paustais pēc būtības neatšķiras no tā, ko padome komisijai paudusi iepriekš.

Ziņots, ka valdība otrdien, 14. jūnijā, piešķīra 500 000 eiro Latvijas Televīzijai (LTV), Latvijas Radio un Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP) jauna satura veidošanai un kapacitātes stiprināšanai.

459 558 eiro tiks ieguldīti sabiedriskā pasūtījuma īstenošanā LTV, 13 842 eiro – sabiedriskā pasūtījuma īstenošanā Latvijas Radio, bet 26 600 eiro – SEPLP darbības nodrošināšanai, tostarp jaunās sabiedrisko mediju satura kvalitātes vadības sistēmas izveidei un ombuda darbības stiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!