Foto: DELFI

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien, 31. maijā, vienbalsīgi atbalstīja deputāta Mārtiņa Bondara (AP) izdošanu kriminālvajāšanai par savulaik ar sievu Ievu Bondari slēgtu līgumu par ģimenes īpašuma tiesībām.

Gala lēmums vēl jāpieņem Saeimai.

2018. gadā sāka kriminālprocesu, kura ietvaros tika pārbaudīts, vai Bondara līgums ar sievu par ģimenes īpašuma tiesībām nav viltots. Tolaik tika pārbaudīts, vai starp laulātajiem slēgtais līgums negarantē to, ka gadījumā, ja Bondars tiktu atzīts par vainīgu zaudējumu nodarīšanā "Latvijas krājbankai", viņam nevarētu atņemt ģimenes māju.

Par lietas virzību atbildīgā Rīgas tiesas apgabala prokurore Madara Griķe vērsās pie Saeimas, lūdzot izdod kriminālvajāšanai Bondaru. Griķe šo lietu pārņēmusi vien pirms gada, bet patlaban viņas rīcībā ir tāds pierādījumu kopums, kas ļauj Bondaru saukt pie kriminālatbildības.

Bondara advokāts Mārtiņš Kvēps norādīja, ka lieta pret viņa klientu tika ierosināta 2018. gada vasarā un kopš tā laika ir pagājuši četri gadi. Advokāts stāstīja, ka kopš 2019. gada šī lieta vispār vairs netiek izmeklēta, turklāt līdz šim tajā neviena persona nav atzīta par aizdomās turamo. “Visus šos gadus pat pieņēmumu formā nav licies, ka Bondars būtu izdarījis ko noziedzīgu,” sacīja Kvēps.

Bondara advokāts norādīja, ka ģenerālprokuratūra “attapās” šā gada 24. maijā un lēma saukt deputātu pie atbildības. Kvēps secināja, ka laiks, kad Bondars tiek saukts pie atbildības, nav pieskaņots izmeklēšanas, bet gan kādām citām vajadzībām.

Izklāstot lietas apstākļus, Kvēps informēja deputātus, ka savulaik Bondara sievas Ievas Bondares māte savai meitai uzdāvinājusi zemi. Vēlāk, aizņemoties naudu, Bondare uzcēlusi māju. Neparedzot, ka vīrs iesaistīsies politikā, māju ceļot, Bondarei nešķita svarīgi veikt īpašas atzīmes zemesgrāmatā, - klāstīja advokāts.

Pēc Kvēpa teiktā, vēlāk laulātais pāris tomēr lēmuši doties pie notāra un nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Advokāts Bondaru rīcībā nesaskata pārkāpumus un piebilda, ka Bondars būtu noziedzies, ja viņš būtu atdevis sievai mantu, lai to paslēptu no piedziņas. “Ja Bondari būtu sniegusī nepatiesas ziņas, tad abi būtu apsūdzēti jau 2018. gadā,” teica Kvēps. Savukārt Bondars kolēģiem uzsvēra, ka viņš nav izdarījis neko nepareizi un nav vainīgs.

Otrdien preses konferencē Bondars pavēstīja, ka viņš atkāpsies no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja amata un nekandidēs 14. Saeimas vēlēšanās.

Saeimas kārtības rullis paredz, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Ja Saeima piekrīt izdot deputātu kriminālvajāšanai, viņš var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā, gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi.

Kriminālvajāšanas laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam deputātam visus kriminālprocesuālos piespiedu līdzekļus, teikts parlamenta Kārtības rullī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!