Foto: DELFI

Nākamajā nedēļā Saeimas Prezidijs varētu spriest par visu parlamenta Nacionālās drošības komisijas (NDK) locekļu vakcināciju pret Covid-19, atklāja komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS).

Politiķis uzsvēra, ka NDK ir vienīgā Saeimas komisija, kas arī ārkārtējās situācijas laikā, ņemot vērā savu darbības specifiku, sanāk klātienē, ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Tāpēc, lai nodrošinātu komisijas nepārtrauktu darbu, būtu nepieciešams vakcinēt visus tās locekļus, kā arī iespēju robežās arī konsultantus.

"Nacionālā drošības padome sanāk ļoti reti, taču NDK pulcējas divas reizes nedēļā, un ir svarīgi, lai visi tās locekļi būtu veseli un spētu strādāt. To pašu varētu teikt arī par Ministru kabineta locekļiem, kuriem pēc vakcīnas saņemšanas būtu jāsāk strādāt klātienē, jo citādi vakcinācijai jēgu neredzu," pauda deputāts.

Patlaban no visiem NDK locekļiem vakcinēti ir trīs - Kučinskis, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) un Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV). Vakcīna paredzēta arī Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), kura gan pagaidām veselības stāvokļa dēļ to nav saņēmusi.

Taču vēl divi NDK locekļi - deputāti Marija Golubeva (AP) un Valērijs Agešins (S) - pašlaik nav iekļauti prioritāri vakcinējamo personu lokā.

Kučinskis pastāstīja, ka viņam bijusi saruna ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) par iespēju vakcinēt visus NDK locekļus. Minēto jautājumu plānots vērtēt Saeimas Prezidijā pirmdien, 15. februārī.

Vērtējot citas amatpersonas, kas jau saņēmušas pirmo poti, Kučinskis ļāva noprast, ka ne visi deputāti tieši saistīti ar valsts nepārtrauktības funkciju nodrošināšanu.

Kučinskis arī uzskata, ka lietderīgi būtu vakcinēt arī tiesībsargājošo iestāžu un drošības dienestu vadītājus, kuri cieši saistīti ar drošības jautājumiem valstī.

"Kāda jēga no nozīmētajiem vadītājiem un prasībām, ja viņi, piemēram, saslims? Tāpēc tas jāņem vērā - tas ir kā karā - ja visi aiziet uz slimnīcu, tad kas paliks karot?" vaicāja politiķis.

Līdz šim līdztekus medicīnas darbiniekiem un pirmajiem sociālās aprūpes centru darbiniekiem un klientiem vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši arī vairāki politiķi, vairums no kuriem pārstāv valdību veidojošās partijas.

Valsts prezidenta Egila Levita un citu eksprezidentu vakcinācija saistīta ar tā dēvēto "vakcinācijas vēstnešu" konceptu, paredzot, ka šīs personas rādītu piemēru citiem Latvijas cilvēkiem. "Vakcinācijas vēstnešu" lomu turpmāk paredzēts noteikt arī citiem "augsti godājamiem cilvēkiem, iepriekš skaidroja Pavļuts. Uzaicinājumu vakcinēties saņēmis arī komponists Raimonds Pauls, un paredzēts, ka viņš poti saņems februāra beigās.

Līdztekus "vakcinācijas vēstnešiem" pie vakcīnas tika arī vairāki politiķi, kuru pienākumus saista ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu.

Tādējādi vakcinēts tika Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Pavļuts, labklājības ministre Ramona Petraviča, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Tāpat vakcinēti tika arī Kučinskis, Rancāns un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA).

Par augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā valstī atbild Nacionālā drošības padome, kuras sastāvā ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs, kā arī padomes sēdēs ir tiesības piedalīties ģenerālprokuroram.

No Saeimas Prezidija pieciem locekļiem vakcīna pašlaik paredzēta trim cilvēkiem - Mūrniecei, kā arī spīkeres biedrēm - Dagmārai Beitnerei-Le Gallai (JKP) un Lībiņai-Egnerei.

Lai arī minēto personu vakcinācija publiskajā telpā tiek saistīta ar to, ka šo cilvēku pienākumi saistīti ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu, Pavļuts arī akcentēja, ka "amatpersonu vakcinēšanās pret Covid-19 būs kā papildu arguments vajadzībai vakcinēties ikkatram", tādējādi faktiski norādot, ka arī politiķi pilda tā dēvēto "vakcinācijas vēstnešu" funkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!