Foto: LETA

Valdošā koalīcija ir vienisprātis par nepieciešamību jau tuvākajā laikā pieņemt Satversmes grozījumus, lai pamatlikumu papildinātu ar preambulu, bet par izmaiņām, kas skartu Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, partiju viedokļi atšķiras.

To pēc Laimdotas Straujumas (V) valdību veidojošo partiju sanāksmes pirmdien, 2.jūnijā, medijiem atzina partiju pārstāvji.

"Delfi" jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Saeima nelēma par ilgi diskutētajām Satversmes izmaiņām, kas paredzēja Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, jo viens no Satversmes grozījumus parakstījušajiem parlamentāriešiem – neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks – atsauca savu parakstu.

Pret lielāku atklātību Valsts prezidenta ievēlēšanā iebildumi ir Zaļo un zemnieku savienībai, kuru pārstāvošais deputāts Andris Bērziņš 2011.gadā tika ievēlēts par prezidentu.

ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis neslēpj, ka ZZS neatbalsta atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu, un norāda, ka pats personīgi nekad nav atbalstījis likumu grozījumus, kas paredz atklātus balsojumus par amatpersonām. Viņaprāt, atklāti balsojumi tikai veicināšot spiedienu uz parlamenta deputātiem.

"Drīzāk mēs atbalstītu tautas vēlētu prezidentu," sacīja Augulis.

Bez ZZS atbalsta Saeima nevar pieņemt izmaiņas Satversmē, jo pamatlikuma grozīšanai nepieciešams, lai grozījumus atbalsta divas trešdaļas parlamentāriešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!