Aizvadītajā mēnesī sākts pretrunīgi vērtētā nodibinājuma "Pa saulei" likvidācijas process, liecina paziņojums oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".
Nodibinājuma likvidācijas process sākts 11.novembrī, un par likvidatoru iecelts nodibinājuma valdes priekšsēdētājs Ēriks Stendzenieks.

Nodibinājuma "Pa saulei" idejas autors bija reklāmas aģentūras "!Mooz" radošais direktors Stendzenieks. "Pa saulei" tika dibināta, lai veicinātu pozitīvās domas klātbūtni visdažādākajās sabiedrības jomās - no ekonomikas līdz kultūrai, no ekoloģijas līdz politikai -, apgalvoja kustības pārstāvji.

Tomēr vēlāk organizācijas darbība lika apšaubīt 9.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Priekšvēlēšanu laikā "Pa saulei" rīkoja kampaņas, kurās tika slavināts Ainārs Šlesers (LPP/LC), bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC), kultūras ministre Helēna Demakova (TP), kā arī prezidenta amata kandidāte un 9.Saeimas deputāte Sandra Kalniete, kas tajā laikā pārstāvēja partiju "Jaunais laiks", bet tagad ir "Pilsoniskās savienības" līdere.

Vēlēšanu rezultāti tika apstrīdēti tiesā, taču Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments neatcēla rezultātus, jo uzskatīja, ka sabiedrībai bija pieejama pietiekama informācija par pozitīvisma kampaņas nelikumīgo norisi, lai varētu argumentēti izdarīt izvēli, līdz ar to Senāts nekonstatēja brīvu vēlēšanu principa pārkāpumus.

Taču savā spriedumā tiesa secināja, ka "Pa saulei" izdevumi pieskaitāmi LPP/LC priekšvēlēšanu tēriņiem, savukārt "Sabiedrības par vārda brīvību" izdevumi - Tautas partijas tēriņiem, norādot uz šo organizāciju tiešo saistību ar slavētajām politiskajām partijām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar 2006.gada priekšvēlēšanu aģitācijas periodā konstatētajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem uzdevis piecām partijām atmaksāt valsts budžetā finanšu līdzekļus vairāk nekā miljona latu apmērā. Tautas partijai aprēķināts vislielākais pārtēriņš un uzdots atmaksāt pārsniegtos priekšvēlēšanu izdevumus un neatļautos dāvinājumus 1 027 367 latu apmērā. Tautas partija šo lēmumu ir pārsūdzējusi tiesā.

Pēc KNAB sniegtās informācijas, patlaban administratīvā procesa lietas ietvaros vēl notiek faktisko un tiesisko apstākļu izvērtēšana un lietas juridisko aspektu analīze, lai rastu risinājumu politiskās organizācijas "LPP un LC vēlēšanu apvienība" atbildības noskaidrošanai un atbilstoši likuma prasībām nodrošinātu minētās politiskās organizācijas pretlikumīgi iztērēto un saņemto finanšu līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžetā - aptuveni 401 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!