Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās sekretariāta izstrādātie grozījumi alus aprites un uzraudzības kārtībā, paredzot aizliegt stiprā alus tirdzniecību nakts stundās.
Nost ar stipro alu - diennakts vēlajās stundās!

Ja valdība atbalstīs ministra Jāņa Krūmiņa sekretariāta virzītos grozījumus, arī alus, kurā absolūtā alkohola saturs ir virs 5,5 procentiem, tirdzniecībā tiks noteikti ierobežojumi. Šāda alus mazumtirdzniecība tiks aizliegta no plkst.22 līdz 8, izņemot bārus, restorānus, kafejnīcas, klubus, kuros atļauta alkoholisko dzērienu pārdošana patērēšanai uz vietas, kā arī beznodokļu veikalus, kuri atrodas uz kuģiem, ostās, lidmašīnās vai lidostās.

Šādi ierobežojumi jau tiek piemēroti citiem alkoholiskajiem dzērieniem.

2002.gada 14.jūnijā spēkā stājās grozījumi Alkohola aprites likumā, nosakot alkoholisko dzērienu tirdzniecības laika ierobežojumus. Šis likums attiecas uz alkoholisko dzērienu apriti, bet neattiecas uz alus apriti, ko saskaņā ar Alus aprites likuma normām regulē Ministru kabineta pieņemtā alus aprites un uzraudzības kārtība.

Kā skaidro Krūmiņa sekretariāts, pašvaldības, kurām saskaņā ar likumdošanu ir noteikts gādāt par sabiedrisko kārtību, apkarot žūpību un netiklību, esot konstatējušas, ka pieaug alus, konkrēti, "stiprā" alus, kurā absolūtā spirta daudzums ir virs 5,5 tilpumprocentiem, dzeršanas popularitāte, it īpaši jauniešu vidū.

Kā apgalvo ministrs, tādēļ palielinās sabiedriskās kārtības pārkāpumu skaits un tiek "apiets" Alkohola aprites likuma regulējums ierobežot alkoholisko dzērienu lietošanu.

Ar grozījumiem alus aprites un uzraudzības kārtībā paredzēts noteikt alus ar absolūtā spirta daudzumu virs 5,5 tilpumprocentiem tirdzniecības laika ierobežojumus. Kā prognozē īpašu uzdevumu ministrs, līdz ar to tiks samazināta brīva pieeja šāda stipruma alum naktīs, kad šādu dzērienu ar paaugstinātu alkohola saturu lietošana aktivizējas, kā arī tiks veicināta žūpības apkarošana un veselīga dzīvesveida sekmēšana.

Kā ziņots, ierosme virzīt šādas izmaiņas likumdošanā Krūmiņam radās šā gada augustā, kad Valmieras dome ierosināja aizliegt nakts stundās tirgot alu, kurā absolūtā alkohola saturs ir virs 5,5 tilpumprocentiem. Krūmiņš toreiz Valmieras domes lēmumu vērtēja kā saprātīgu, jo "stiprais alus nav nekāds alus, bet gan alkohols".

Ministrs jau iepriekš esot runājis ar vairākiem alus darītājiem par to, vai nevajadzētu pārtraukt stiprā alus ražošanu.

Savukārt alus ražotāji atzina, ka alus iedalījums, alu ar absolūtā alkohola saturu virs 5,5% definējot kā stipro alu, nav korekts, jo alkohola saturs stiprajā alū ir virs 7%. Alus ražotāji aicināja valdību tā vietā, lai ieviestu jaunus ierobežojumus alkoholisko dzērienu vai alus tirdzniecībai naktīs, koncentrēties uz jau pieņemto ierobežojumu izpildes nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka 2000.gada 1.februārī stājās spēkā Valmieras domes lēmums par alkohola tirdzniecības ierobežošanu naktīs. Šogad šādu aizliegumu noteica visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!