Foto: F64

Piektdien, ap plkst.20 Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektors Guntars Viļļa kopā ar sabiedrisko vides inspektoru devās reidā pa Salacas upi un negaidīti sastapās ar maluzvejnieku uzbrukumu, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Rita Jakovļeva.

Vides inspektori reida sākumā paguva izcelt vairākus nelegālus zvejas rīkus – pie Staiceles dambja tika izņemts nēģu smeļamais rīks, braucot lejā pa Salacu – izcelts nēģu murds, divi naktsāķi, trīs mazizmēra ķeramie tīkli jeb tā dēvētie "televizori", kā arī 200 metrus garš lašu tīkls pāri visai Salacas upei.

"Vides inspektori, dodoties tālāk, negaidīti sastapās ar malu zvejnieku laivu, no kuras pieci malu zvejnieki, jūtot savu skaitlisko pārsvaru, nekaunīgi mēģināja uzbrukt inspektoriem un atņemt inspektoru laivā esošo tīklu. Taču inspektoru profesionālo iemaņu un rīcības dēļ malu zvejniekiem realizēt savus nodomus neizdevās," sacīja Jakovļeva.

Vides inspektori izsauca Valsts policijas papildspēkus, kas sagaidīja inspektorus krastā ar visiem konfiscētajiem rīkiem. Diemžēl malu zvejniekiem, kuru personas netika noskaidrotas, no notikuma vietas izdevās aizbēgt, piebilda Jakovļeva.

Dabas aizsardzības pārvalde izteikusi pateicību vides inspektoriem par profesionālo rīcību un Valsts policijas darbiniekiem par sniegto atbalstu esošajā situācijā.

Salacas upe ir ceturtā lielākā Baltijas jūras baseina Lašupe. Upe visā tās tecējumā atrodas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā. Pēc pusotra mēneša Salacā, tāpat, kā citās Latvijas lašupēs, sāksies lašu nārsta laiks.

Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka vides inspektori pastiprināti dosies reidos un kontrolēs, lai atvairītu malu zvejnieku nelikumīgās darbības un ļautu Latvijas lašiem un taimiņiem netraucēti iznārstot.

Sabiedriskais vides inspektors ir brīvprātīgais, kurš patstāvīgi vai sadarbībā ar valsts vides inspektoru veic vides aizsardzības normatīvo aktu ievērošanas kontroli bez jebkādas atlīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!