Foto: DELFI Aculiecinieks
Dīvainas putas, kas izskatās pēc šampūna – šādi Daugavas ūdeņus pie Rīgas HES aprakstījuši "Delfi" lasītāji, kuri raizējas, vai nav noticis ķīmisks piesārņojums. Valsts vides dienestā (VVD) to noliedz. Putas radušās nevis cilvēka izraisīta piesārņojuma, bet gan lielās caurplūdes dēļ.

"Delfi" lasītājs Normunds Ceipe, kurš Daugavas ūdeņus iemūžinājis no Vanšu tilta, novērojis, ka dīvainās putas peld jau vairākas diennaktis. Turklāt tās līdzinās ķīmiskam piesārņojumam.

Savukārt Jānis Romanvskis neslēpj apjukumu – nav skaidrs, vai Daugavā "ūdens vai šampūns?". Viņš savus foto uzņēmis pie Rīgas HES.

Valsts Vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova portālam "Delfi" pastāstīja, ka arī VVD no iedzīvotājiem saņēmis informāciju par putām Daugavā. Tomēr tās nav radušās no cilvēka izraisīta vides piesārņojuma, bet gan lielās ūdens caurplūdes dēļ.

Pirmās ziņas par putām Daugavā VVD sāka saņemt jau marta beigās. Laikā, kad Daugavas kaskādes HES sāka atvērt aizvarus.

"Organiskās vielas, kas tika izskalotas no applūstošajām teritorijām, rada pastiprinātu ūdens uzputošanos," pauda Dvorjaņinova.

VVD informē, ka nav iespējams prognozēt, cik ilgi aizvari būs atvērti. Tas atkarīgs no ūdens pieteces upē. Ja HES vērumā ūdens daudzums pārsniedz elektroenerģijas ražošanai nepieciešamo apjomu, tas var apdraudēt pašu staciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!