Foto: Valsts policija
Šogad samazinājies ar narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti saistīto reģistrēto noziegumu skaits, no 1769 noziegumiem sarūkot līdz 1604, liecina Iekšlietu ministrijas statistika. Visvairāk šādus noziegumus pastrādā Rīgā un Latgales pusē.

Gada deviņos mēnešos ar narkotikām saistīto noziegumu skaits salīdzinājumā ar pērnā gada analoģisku periodu sarucis par 9,3%.

Joprojām visvairāk tiek pastrādāti noziegumi, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos un glabāšanu nelielā apmērā, atkārtota narkotiku lietošana bez ārsta nozīmējuma gada laikā. Šogad par šādiem nodarījumiem sākti 737 kriminālprocesi, bet pērn fiksēti 1034 šādi noziedzīgi nodarījumi.

Strauji pieaudzis arī noziegumu skaits, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu - šogad konstatēti 122 šādi gadījumi, bet pērn - 31 gadījums.

Par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, kā arī narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu realizēšanu nelielā apmērā reģistrēti 390 gadījumi. Pērn tie bija 339 noziedzīgi nodarījumi.

387 gadījumi reģistrēti par narkotisko un psihotropo vielu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu bez nolūka realizēt. 2009.gada deviņos mēnešos tie bija 351 gadījums.

Nedaudz sarucis ar narkotiku nelegālo apriti saistīto noziegumu skaits Rīgas reģionā. Pērn tie bija 1230 reģistrētie noziegumi, bet šogad – 1220. Lielākais ar narkotiku nelegālo apriti saistīto noziegumu skaits reģionos reģistrēts Latgales reģionā, tur deviņos mēnešos reģistrēti 126 gadījumi. Pērn Latgales pusē tie bija 92 noziegumi.

Zemgales reģionā sogad reģistrēti 116 ar narkotikām saistīti noziegumi, kas ir nedaudz vairāk kā pērn, kad deviņos mēnešos bija reģistrēti 87 šādi noziegumi. Kurzemes reģionā tie ir 55 gadījumi, kas ir nedaudz mazāk kā pērn, kad reģistrēti 91 noziegums. Savukārt Vidzemes reģionā reģistrēti 72 noziegumi, kas ir mazāk kā pērn, kad bija 125 noziedzīgo nodarījumi saistībā ar narkotikām.

Sarucis arī administratīvo pārkāpumu lietu skaits par narkotiku apriti. Deviņos mēnešos valstī reģistrēti 1665 administratīvie pārkāpumi saistībā ar narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos vai glabāšanu nelielos apmēros bez nolūka tās realizēt, kā arī ar narkotisko un psihotropo vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma, kas ir par 18,3% mazāk nekā pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!