Sarunu festivāla "Lampa" virstēma šogad ir "cieņa". Gatavojoties pasākumam 20. un 21. augustā, tā rīkotāji aicina ikvienu trenēt "cieņas muskuļus". Otrajā Cieņas kluba sērijā mūziķe Evija Vēbere un Ozols sarunājas par dažādiem cieņas aspektiem.

"Cieņa nenozīmē obligāti pieņemt citu viedokli, taču tā nozīmē sarunas noteikumu pieņemšanu un to robežu nepārkāpšanu. Šie noteikumi ir ieklausīšanās, nepazemošana, atteikšanās no emocionālās un fiziskās vardarbības, kā arī apzinātas maldināšanas. Cieņa nozīmē uztvert katru cilvēku kā vērtību, kā saprātīgu būtni. Mēs varam sarunāties un nepiekrist, taču ieklausīšanās un iedziļināšanās ir svarīgi sarunas noteikumi," paskaidro festivāla rīkotāji.

Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs nemaz neielaižas sarunās ar citādi domājošajiem, jo nevēlas strīdēties un mesties vārdu kaujā. Tikpat daudzi vienmēr tiecas pierādīt savu taisnību, pārliecināt otru vai mainīt otra domas, liecina sarunu festivāla "Lampa" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas rezultāti. Vēl 23% no sarunām ar citādi domājošiem izvairās, jo neredz tām jēgu.

Mūziķis Ozols un Evija Vēbere Cieņas klubā meklē atbildes, kāpēc ir vērts sarunāties ar citādi domājošajiem, kas palīdz izkāpt no sava informācijas "burbuļa" un kā nojaukt sienas, lai baudītu kopā būšanu.

"Vai saruna vispār ir iespējama, ja sarunu biedra viedoklis ir aizskarošs? Te nav vienkāršas atbildes, situācijas un konteksti atšķiras. Taču, redzot tik aso, impulsīvo, bieži vien agresīvo komunikāciju publiskajā telpā, mēs ļoti negribam, lai viedokļu un uzskatu radītas plaisas kļūst vēl dziļākas. Mēs saprotam tos, kas saka, ka reizēm saruna nav iespējama. Taču mums gribas ticēt sarunas transformējošajam spēkam," teica sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica.

Festivāla rīkotāji aicina ikvienu kļūt par Cieņas kluba biedru, apņemoties izvēlēties cieņu kā savu galveno komunikācijas instrumentu.

Septītais Sarunu festivāls "Lampa" notiks 20. un 21. augustā klātienē Cēsu pilsētvidē, tiešraidē festivāla mājaslapā un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā.

Sīkāka informācija par festivālu pieejama šeit.

Cieņas kluba pirmo epizodi iespējams noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!