Foto: Shutterstock
Satraukumam par reflektantu skaita samazināšanos šogad nav pamata, jo, kā liecina vienotās uzņemšanas sistēmas dati, pieteikumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sarucis no 10 182 uz 10 148, tātad par 34 pieteikumiem jeb aptuveni 0,3%, pauda Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts.

Viņš skaidroja, ka, salīdzinot šos datus, piemēram, piecu gadu griezumā, tad pieteikumu skaits vienotajā uzņemšanā ir pat pieaudzis. Bernāts arī akcentēja, ka abās iepriekšējās vasarās uzņemšanas laikā nācās paturēt prātā gaidāmos Covid-19 uzliesmojumus rudenī – ar dažādiem pārvietošanās un klātienes pasākumu ierobežojumiem, kas varēja ietekmēt jauniešu izvēli – kur un vai studēt.

"Jāuzsver arī, ka vienotā uzņemšanas sistēma portālā "latvija.lv" nav visaptveroša. Tajā neorganizē uzņemšanu maģistra un doktora programmās; tajā nav datu par reflektantiem no ārvalstīm. Vienotajā uzņemšanas sistēmā nepiedalās visas augstskolas. Vairākas augstskolas uzņemšanu organizē pašu spēkiem, tostarp rīkojot dažādus iestājpārbaudījumus. Vairākās studiju programmās joprojām turpinās dokumentu pieņemšana, un patiesā aina būs redzama rudenī, kad tiks apkopoti dati par studējošo skaitu Latvijas augstskolās," norādīja Bernāts.

Rektoru padomes pārstāvis pauda, ka saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas absolventu monitoringa ikgadējiem datiem, augstākā izglītība sniedz iespējas iegūt darbu augstākas kvalifikācijas profesijās ar labāku atalgojumu. Latvijas augstskolas piedāvā plašu studiju programmu spektru, un interesentiem, kuri vēl nav pieteikušies studijām, ir iespēja pretendēt uz studijām programmās, kurās uzņemšana vēl nav noslēgusies.

Kā ziņots, šogad studijām kādā no 12 vienotajā uzņemšanas sistēmā iekļautajām augstskolām pieteikušies 10 148 reflektanti, no kuriem 9434 savus pieteikumus ir apstiprinājuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!