Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš tiesas piecu gadu jubilejai veltītajā pasākumā otrdien, uzrunājot viesus, pateicās sabiedrībai un medijiem par atbalstu tiesai tās pastāvēšanas laikā.
Sabiedrības un mediju atbalstu tiesa izjutusi 1999.gadā, kad pēc diviem "neērtiem" spriedumiem dažas augstas amatpersonas izteica domu par nepieciešamību Satversmes tiesu likvidēt. "Šajā Satversmes tiesai izšķirošajā brīdī sabiedrība masu mediju personā ļoti aktīvi aizstāvēja Satversmes tiesu. Šo sabiedrības atbalstu mēs atceramies vēl arvien, un tas dod spēku grūtā brīdī," teica Endziņš.

Tiesas priekšsēdētājs arī atzina, ka pirmajos piecos gados izveidojusies Satvermes tiesas "personība". Tiesas vēsture esot jādala divos posmos - pirms un pēc 2001.gada 1.jūlija, kad tiesā ļauts vērsties arī privātpersonām. Endziņš arī atgādināja Satversmes tiesas vēsturi no trīsdesmitajiem gadiem, kad toreizējā Saeimā šādu institūciju rosināja izveidot vācbaltu frakcijas pārstāvji.

Uz tiesas jubilejas svinībām otrdien bija ieradušies ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns un citi pazīstami Latvijas juristi, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji un Lietuvas konstitucionālās tiesas pārstāvji.

Jau ziņots, ka pirms pieciem gadiem 1996.gada 11.decembrī pirmajā Satversmes tiesas sēdē seši tiesneši ievēlēja Satversmes tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju pašreizējo tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu.

1996.gada oktobrī un novembrī Saeima bija apstiprinājusi sešus tiesnešus - Endziņu, Romānu Apsīti, Anitu Ušacku, Ilmu Čepāni, Andreju Lepsi un Ilzi Skultāni. Septīto tiesnesi - Juri Jelāginu - Saeima apstiprināja tikai pagājušajā gadā. Zvērestu seši pirmie tiesneši nodeva 1996.gada 9.decembrī.

Lai gan jau 1993.gada 28.martā vēlākais tieslietu ministrs Egils Levits uzsāka diskusiju par Konstitucionālās tiesas nepieciešamību, tikai 1996.gada jūnijā Saeima pieņēma Satversmes tiesas likumu. Satversmes tiesa izskata sūdzības par likumu vai citu normatīvo aktu neatbilstību augstākstāvošām tiesību normām. No šā gada 1.jūlija tiesa izskata arī privātpersonu sūdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!