Būvuzņēmuma "Merks" izstrādātās "Saules akmens" projekta korekcijas paredz samazināt ēkas apjomu, samazinot dabas pamatnes teritorijas apbūvi, kā arī uzlabojot Daugavas labā krasta ainavu, taču korekcijas neparedz samazināt ēkas augstumu, piektdien žurnālistiem sacīja "Merks" ģenerāldirektors Imants Geidāns.
Viens no "Saules akmens" ēkas arhitektiem Alvis Zlaugotnis stāstīja, ka paredzēts samazināt ēkas platību līdz astotā stāva līmenim, kas atsegs skatu uz Vecrīgu, virzoties no Pārdaugavas Vanšu tilta virzienā. Samazināta arī ēkas stikla fasādes platība, tādējādi "Saules akmens" iegūs slaidāku siluetu.

Samazinot autostāvvietas platību par 680 kvadrātmetriem, tiks paplašināta teritorijas zaļā zona, kā arī saglabāti koki, kurus iepriekš bija plānots nocirst.

Korekcijas paredz atteikties no virszemes nojumes, atsedzot plašāk skatu uz Vecrīgu, kā arī tiks izbūvēts papildu lifts ar stiklotu sienu uz Āgenskalna līča pusi sabiedriskām vajadzībām. Paredzēts arī izveidot skvēru rīdzinieku atpūtai, kā arī restorānu ar terasi uz Daugavas pusi, sacīja Zlaugotnis.

Samazinot ēkas augstumu par vairākiem stāviem, nekas netiktu atrisināts, jo tādā gadījumā būtu jāizstrādā jauns ēkas projekts, skaidroja Geidāns, prognozējot, ka korekciju īstenošana aizkavēs projekta realizāciju par diviem mēnešiem.

Kā ziņots, UNESCO Pasaules mantojuma komiteja 27.sesijā neizslēdza Rīgas vēsturisko centru no Pasaules mantojuma saraksta, tomēr savā lēmumā komiteja pieprasīja pārskatīt biroju centra "Saules akmens" projektu atbilstoši Ķīpsalas detālplānojumam.

Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas vadītājs Juris Dambis pauda, ka tagad projekts ir uzlabots - samazināts ēkas apjoms, kā arī ēka mazāk aizņems dabas pamatni. Korekcijas uzlabojot Rīgas labā krasta panorāmas uztveri, taču joprojām problēma, viņaprāt, ir objekta stāvu skaits, kas tomēr nav mainīts.

"Jāņem vērā UNESCO viedoklis, jo organizācija cīnās pret augstceltņu būvi pilsētu vēsturiskajos centros. Vairākās pilsētās šādu celtņu būvniecība ir apturēta, piemēram Vīnē," teica Dambis, "jo tuvāk augstceltnes būs Rīgas vēsturiskajam centram, jo vairāk tiks aizsegts skats uz Vecrīgas siluetu."

Inspekcija tagad plānojusi UNESCO informēt par projekta korekcijām, piebilda Dambis.

Geidāns informēja, ka pašlaik ēkai ir uzbūvēti 12 stāvi un augustā paredzēts sākt likt stikla fasādi. Visi darbi norit saskaņā ar noteikto grafiku.

Korekcijas izstrādātas, ņemot vērā valsts un pašvaldības iestāžu, neatkarīgu ekspertu un organizāciju viedokļus, kā arī nesen notikušā starptautiskā arhitektu plenēra secinājumus un ieteikumus par ēkas vizuālo risinājumu, uzsvēra būvfirmas pārstāvis, ieteikumi apvienoti ar objektīvām tehniskām iespējām.

Nākamnedēļ ēkas projekta autori sagatavos korekciju vizuālos materiālus, kas tiks iesniegti VKPAI izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai. Pēc tam tiks sagatavoti ēkas tehniskā projekta grozījumi, un tie tiks nodoti inspekcijai un Rīgas domei oficiālai saskaņošanai.

Paredzēts, ka korekciju vizuālie attēli un makets tiks izlikti sabiedriskai apskatei un izvērtēšanai Rīgas domes vestibilā. Korekciju apraksts būs atrodams arī "Saules akmens" interneta mājas lapā "www.saulesakmens.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!