Vairāk nekā 15 tūkstoši Rēzeknes pilsētas un rajona iedzīvotāju ar parakstiem pauduši protestu pret astoņu miljonu latu vērtā NATO prasībām atbilstošā radara uzstādīšanu Audriņu pagastā, jo uzskata, ka tas kaitēs cilvēku veselībai.
Aptuveni 12 800 parakstu pirmdien iesniegti premjeram Andrim Bērziņam, bet pārējos redakcija iesniegs Rēzeknes rajona padomē, informēja parakstu vākšanas akcijas rīkotāja laikraksta "Rēzeknes Vēstis" galvenā redaktore Māra Nizinska.

Nizinska teica, ka "neviens nav par radara uzstādīšanu", cilvēki nākot uz redakciju, lai ar parakstu apliecinātu negatīvo nostāju pret radara uzstādīšanu Rēzeknes rajonā. Tāpat tiek iesniegti arī kolektīvi parakstīti protesti, piemēram, no Rēzeknes slimnīcas saņemti apmēram 400 parakstu.

Jau vēstīts, ka 11.decembrī Rēzeknē notika Aizsardzības ministrijas (AM) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonu un speciālistu tikšanās ar Rēzeknes pilsētas un rajona iedzīvotājiem, lai izskaidrotu radara ietekmi uz vidi.

Tomēr Rēzeknes dome pēc diskusijas joprojām gaida atbildīgo institūciju oficiālu skaidrojumu par radara iespējamo ietekmi uz vidi, otrdien apliecināja Rēzeknes domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Skaidrīte Baltace. Pilsētas pašvaldība uzskata, ka objekta būvniecības sabiedriskā apspriešana nav notikusi un iedzīvotāju viedoklis šajā jautājumā nav ņemts vērā.

Rēzeknes pašvaldība nosūtījusi domes priekšsēdētāja un deputātu parakstītu vēstuli premjeram, aizsardzības ministram Ģirtam Valdim Kristovskim un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Vladimiram Makarovam ar lūgumu sniegt skaidrojumu par radara uzstādīšanu Rēzeknes rajonā. Nekāds oficiāls skaidrojums Rēzeknes domē pagaidām nav saņemts, teica Baltace.

Savukārt Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs un speciālisti iepriekš norādīja, ka "šis ir ļoti moderns radars, ražots ASV, kur ir ļoti augstas vides aizsardzības prasības", un viņa rīcībā esošais zinātnieku atzinums apliecinot radara nekaitīgumu apkārtējai videi.

Jau vairākkārt ziņots, ka Latvija parakstīja līgumu ar ASV firmu "Lockheed Martin" par NATO prasībām atbilstošā astoņu miljonu latu vērtā radara iegādi. Radaru plānots saslēgt ar analogām NATO sistēmām, un šo pirkumu pozitīvi novērtējusi arī alianse, vērtējot Latvijas gatavību tikt uzņemtai NATO. Radaru Audriņu pagastā varētu uzstādīt 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!