Foto: LETA

Opozīcijā esošais "Saskaņas centrs" (SC), ar kura palīdzību Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vērsās pie prezidenta lūdzot apturēt referendumu likumu, atbalstīs referenduma likuma sadalīšanu, atdalot regulējumu par Eiropas pilsoņu iniciatīvām, bet sola plašākas diskusijas izvērst par strīdīgajiem jautājumiem.

Valsts prezidents Andris Bērziņš piektdien jau otro reizi nodeva Saeimai atpakaļ pretrunīgi vērtētos grozījumus likumā par tautas nobalsošanu, jo nav pieļaujams referendums par šo likumu, tā kā tas ietver arī normas, kas īsteno Lisabonas līgumā noteikto par Eiropas pilsoņu iniciatīvām.

SC pārstāvis un Saeimas Juridiskās komisijas loceklis Valērijs Agešins prezidenta rīcību novērtēja kā konstruktīvu.

"Likums jāsadala divās daļās, jo apvienībai nav iebildumu par Eiropas pilsoņu iniciatīvu, bet "Saskaņas centrs" neatbalsta tautas tiesību apgrūtināšanu. Mūsu frakcijas lēmums pašlaik ir un paliek nemainīgs, ka spēkā esošā kārtība strādā veiksmīgi, bet mūsu kompromisa piedāvājums bija 15 tūkstoši parakstu, neesam gatavi atteikties no tā," sacīja Agešins.

Jau ziņots, ka Saeima izstrādāja grozījumus likumā pēc divvalodības referenduma, paaugstinot parakstu skaitu referenduma ierosināšanai, kam opozīcija nepiekrita un prezidentam iesniedza 38 deputātu parakstus.

Prezidentam bija vairākas iespējas, kā rīkoties - atdot likumu vēlreiz atpakaļ Saeimai, apturēt tā izsludināšanu uz diviem mēnesiem pēc vismaz 34 deputātu parakstu saņemšanas, vai arī izsludināt.

Ja apturēšanas laikā tiktu savākta desmitā daļa vēlētāju parakstu, notiktu tautas nobalsošana.

Grozījumi likumā par referendumu ierosināšanu ietver divus lielākus jautājumus - jaunu regulējumu referendumu ierosināšanai, kā arī ievieš nacionālajā likumdošanā normas, ar kurām viens miljons Eiropas Savienības pilsoņu var vērsties ar savām likumdošanas iniciatīvām Eiropas Komisijā vai parlamentā. Normām attiecībā uz Eiropas pilsoņu iniciatīvu bija jāstājas spēkā jau šī gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!