Foto: F64
Nacionālās apvienības un "Vienotības" deputātu virzītais rosinājums precizēt Saeimas Kārtības rulli, lai no deputātu rindām varētu izslēgt tautas kalpu nepietiekamas valsts valodas prasmes dēļ, ir raganu medības ar mērķi atņemt mandātu konkrētam deputātam - Valērijam Kravcovam ("Saskaņas centrs", SC).

Šādu viedokli pauda SC Saeimas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs.

"Es pret šīm rosinātajām raganu medībām izturos rezervēti. Ko var mocīties? Labāk nobalsot un izdzīt, ja tik vien tās nelaimes Latvijā. Tas ir mēģinājums izrēķināties ar Kravcova vēlētājiem un pazemot viņus," komentēja SC frakcijas vadītājs.

Viņš pagaidām neatklāj, kā trīs SC pārstāvji rīkosies trešdien, kad Juridiskā komisija sāks skatīt priekšlikumus procedūrai, kā no Saeimas izslēgt deputātu latviešu valodas sliktās prasmes dēļ. Taču SC šo procesu uzskata par raganu medībām, jo to mērķis esot izrēķināšanās ar konkrētu deputātu, nevis sakārtot sistēmu.

"Ja ir ievēlēts, tad ir jāstrādā, bet filtrs ir jānosaka Vēlēšanu likumā, ja jau tur ir tāds brāķis, kas to pieļauj. Ko tad darīs, ja parlamentā ievēlēs cilvēku ar runas grūtībām vai kurlmēmo?" viņš jautāja un piebilda, ka tā ir uzmanības novēršana no lielākām problēmām, ar kurām netiek galā valdība.

Pēc Urbanoviča vārdiem, iekļaujot Kravcovu apvienības 10.Saeimas vēlēšanu listē, nav bijis likumīga iemesla viņa kandidatūru noraidīt, jo viņam bijis plašs atbalsts.

Saeimā ir tapis Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" lēmumprojekts par deputāta Kravcova (SC) izslēgšanu latviešu valodas sliktās prasmes dēļ. Sākotnēji tas nonāca Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, taču tā izskatīšanu uzņēmusies Juridiskā komisija. Kārtības rullī pieļauta deputāta izslēgšana valsts valodas neprasmes dēļ, taču nav noteikta procedūra, kā prasmi pārbaudīt.

Iepriekš Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") prognozēja plašas diskusijas un lielu pretestību šā jautājuma virzībā līdz galīgā lēmuma pieņemšanai. Čepāne aicinājusi visas Saeimas frakcijas iesniegt savus priekšlikumus procedūras izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!