Foto: F64
Sākoties 11.Saeimā ievēlēto partiju konsultācijām ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lielāko mandātu skaitu ieguvušās apvienības "Saskaņas centrs" līderi trešdien prezidentam apliecināja, ka joprojām par labāko uzskata trīs lielāko nākamajā parlamentā ievēlēto spēku – SC, Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" - koalīciju.

Sarunās ar prezidentu trešdien piedalījies SC valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Abi politiķi žurnālistiem attiecās atklāt, kā prezidents viņiem skaidrojis savus iepriekš paustos izteikumus, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka. Politiķi norādīja, ka tas vēlāk būtu jājautā pašam Bērziņam.

Ušakovs žurnālistiem pastāstīja, ka abi SC izvirzītie premjera amata kandidāti - gan viņš, gan Urbanovičs - būtu gatavi uzņemties valdības vadīšanu, ja prezidents viņus nominētu, taču plašāk šāda iespēja nav pārrunāta.

Ušakovs uzsvēra: "Mēs runājam par programmas jautājumiem, ne par amatiem." Savukārt Urbanovičs pastāstīja, ka ar prezidentu pārrunātas gan partiju līdz šim notikušās konsultācijas, gan SC iespējamā nostāja un "sarkanās līnijas" dažādos jautājumos, kas būtu jārisina, ja partija strādātu Ministru kabinetā.

Runājot par iespējamās koalīcijas gala varantu, Urbanovičs atzina, ka prezidenta loma būs ļoti svarīga, bet ne brīdī, kad tikko uzsāktas viņa konsultācijas ar partijām.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos - ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri - SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - prezidents Andris Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!