"Tiesnešu vienīgais dievs ir likums," uzstājoties gadskārtējā tiesnešu konferencē tiesnešu neietekmējamību uzsvēra tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP).
Neskatoties uz to, ka Segliņa līdzgaitnieki iepriekš ir uzsvēruši nepieciešamību padarīt tiesu sistēmas „caurspīdīgas”, sabiedrībai skaidrojot tiesnešu pieņemtos spriedumus, tieslietu ministrs uzsvēra, ka tiesnešiem nevienam savi spriedumi nav jāskaidro. „Tiesnešiem nav jāskaidro, kāpēc ir piespriests šāds sods, tas jau ir izskaidrots spriedumā,” sacīja Segliņš. Tiesneši jaunā ministra uzrunu uztvēra ar ovācijām.

imageFoto galerija

Uzrunājot Latvijas tienešu saimi, Segliņš atzina, ka valsts krīzes dēļ, finansējums tiks samazināts arī tiesu sistēmai. Viņš aicināja tiesnešus no sava vidus izvirzīt pārstāvjus, kuri ar valdības vīriem varētu apspriest finansējuma samazināšanu, iesakot, kā to īstenot efektīvāk. Segliņš norādīja, ka pagaidām valdībā nav pieņemts lēmums par cik un kam tiesu sistēmā būs „jāpievelk jostas”.

Tomēr, neskatoties uz krīzi, Segliņš solīja nelemt par tiesu slēgšanu. Ministrs norādīja, ka tiesām jābūt pieejamām katra reģiona iedzīvotājam, kurās vērsties pēc taisnības. Tāpat Segliņš arī norādīja, ka krīze valstī nedrīkst atstāt ietekmi uz tiesnešu spriestajiem spriedumiem.

„Es ticu, ka Latvijas tiesneši ir objektīvi, es ticu, ka Latvijas tiesneši ir neietekmējami,” savas uzrunas beigās sacīja Segliņš.

Piektdien ikgadējā tiesnešu konferencē piedalījās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un Saeimas priekšsēdētāja biedre, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP).Ekonomiskās problēmas un līdz ar tām valsts finansējuma samazināšanās skar visas nozares, arī tiesu varu, uzrunājot tiesnešus piektdien sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Ekonomiskā krīze nedrīkst ietekmēt tiesu darbu un lietu spriešanas kvalitāti. „Katram Latvijas iedzīvotājam ir svarīgi apzināties, ka tiks lemta godīga tiesa," sacīja Zatlers.

Skatoties nākotnē, Zatlers norādīja, ka tuvākā laika uzdevumi ir, pirmkārt, tiesiskā regulējuma noteikšana tiesu darbības nodrošināšanai pēc administratīvi teritoriālās reformas, kā arī Tiesu iekārtas pamatnostādnēs iekļauto mērķu sasniegšana.

Jau ilgu laiku tiesām ir liels noslogojums, liels ir arī vēl neizskatīto lietu skaits, kā arī tiesām trūkst telpu, tiesnešu un tiesas darbinieku, sacīja Zatlers. Viņš atzina, ka šie ir fakti, kurus tuvākajā laikā nevarēs vērst uz labu, „taču tiesu sistēmai pilnvērtīgi jāstrādā arī sarežģītos apstākļos."

Piektdien tiesnešu konferencē piedalījās 432 tiesneši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!