Foto: LETA

Šo krīzi varētu pilnībā izbeigt sešu nedēļu laikā, jo Latvijai ir pietiekamas jaudas, lai šajā laikā vakcinētu pret Covid-19 tos iedzīvotājus, kas to vēl nav izdarījuši, preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts sacīja, ka "katra neizlietotā vakcīna var maksāt daudzas dienas, nedēļas, mēnešus un pat dzīvības", aicinot vakcinētos iedzīvotājus uzrunāt tos cilvēkus, kuri vēl nav vakcinējušies, sevišķi seniorus. Viņš uzsvēra, ka katra diena, ko nogaida un nevakcinējas, ir zaudējums.

Tāpat Pavļuts atvainojās vakcinētajiem iedzīvotājiem, kā arī bērniem un vecākiem, jo arī "skolām ir jāapstājas". Viņš pauda cerību, ka uz valsts svētkiem 18. novembrī situācija būs labāka, un varēsim atgriezties "zaļajā" režīmā, kad pakalpojumi būs pieejami personām ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā tas ir šobrīd.

Kā norādīja ministrs, šobrīd vakcinācijas temps ir divkāršojies, tāds apjoms kā šobrīd, ir bijis maijā. Viņš nenoliedza, ka "lokdauns", pārvietošanās ierobežojumi ir riska faktors, bet uzsvēra, ka līdz ar mājsēdes lēmumu neviens no iepriekš pieņemtajiem lēmumiem par vakcinācijas pienākumu nav atcelts. No 15. novembra stājas spēkā nosacījums, ka noteiktās profesiju grupās strādājošiem jābūt vakcinētiem, atgādināja Pavļuts, tāpat ir motivējošs faktors vakcinētiem senioriem izmaksāt 20 eiro mēnesī.

Preses konferences tērzētavā Pavļuts informēja, ka otrdien ir saņemts 80 000 "Janssen" vakcīnu pret Covid-19 devu un pēc nedēļas paredzēts vēl ap 70 000. "Vēl ir laiks risināt vakcinācijas pienākuma jautājumus līdz 15. novembrim, vienīgi jāatceras, ka "Janssen" tagad ir rekomendēta balstvakcinācija (otrā deva), tomēr sertifikāts pēc trim nedēļām ar vienu "Janssen" devu arvien ir spēkā," viņš norādīja.

Jau ziņots, ka trešdien valdība apstiprināja, ka mājsēdes laikā no 21. oktobra līdz 15. novembrim tiks ieviesta komandantstunda, kad laika posmā no pulksten 20 līdz pulksten 5 nevarēs atrasties ārpus mājas bez attaisnojoša iemesla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!