Foto: LETA
Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padome pilsoniskās līdzdalības programmā diasporas nevalstisko organizāciju (NVO) darbības atbalstam apstiprinājusi 14 projektus, norādīts SIF paziņojumā.

Programmas īstenošana ir nozīmīgs instruments saiknes uzturēšanai ar latviešu diasporu pasaulē, tās pilsoniskās līdzdalības un nacionālās identitātes stiprināšanā, pausts fonda paziņojumā.

Lai arī gandrīz visos projektos plānotas aktivitātes, kas paredz kopā nākšanu un klātienes tikšanos, tās pārsvarā plānotas vasaras beigās vai rudenī. Apzinoties iespējamos riskus aktivitāšu ieviešanā plānotajos termiņos, SIF kopā ar projekta īstenotāju skatīs konkrēto situāciju un meklēs labāko risinājumu veiksmīgai projekta ieviešanai, norāda padome.

Programmā tika saņemti 23 projekti, no kuriem 14 guva atbalstu savas idejas īstenošanai.

"Valsts atbalsts diasporas organizācijām vienmēr ir bijis svarīgs. Apstiprināti dažādu latviešu diasporas organizāciju projekti Eiropā un ārpus tās - ASV un Brazīlijā, savukārt viens projekts aptver visu globālo tīmekli," rakstīts SIF paziņojumā, akcentējot, ka patlaban, pasaulei kopīgi cīnoties ar Covid-19 pandēmiju, atbalstam no valsts diasporas organizācijām to darbības stiprināšanai, tautiešu saliedēšanai un informēšanai ir īpaša nozīme.

Starp atbalstītajiem projektiem ir Latviešu centrs Minsterē, kas par 14 999 eiro pilnveidos latviešu diasporas digitālās iespējas, lai stiprinātu pilsonisko līdzdalību. Biedrība "Eiropas latviešu apvienība" par 15 000 eiro īstenos projektu "3D. Diaspora. Domā. Dari". Ižui latviešu kultūras centrs Brazīlijā par 8988 eiro realizēs projektu "Brazīlija - Latvija: latviskās identitātes spēks šodien un senāk".

Biedrībai "Latvieši.com" piešķirti 15 000 eiro komunikācijas platformas attīstībai, savukārt Latviešu centrs Minsterē par 12 734 eiro īstenos projektu "Kopīgi sildot Latvijas elpu svešumā". Pīterboro latviešu biedrība par 13 670 eiro veicinās latviešu kopienas Pīterboro pilsonisko līdzdalību. Savukārt Eiropas latviešu jauniešu biedrība "Eiropas jaunieši" par 14 963 rīkos sporta festivālu "Olimpiskais Lāčplēsis".

Latviešu - somu ģimeņu biedrība "Laivas" par 3028 eiro organizēs latviešu ģimeņu ikgadējos rudens ražas svētkus Helsinkos, Latviešu biznesa klubs Dānijā saņems 14 910 eiro, lai īstenotu atbalsta programmu diasporas uzņēmējiem "Vadi un radi!", bet Latviešu kultūras fonds Īrijā par 7493 eiro stiprinās organizācijas kapacitāti. Rietumkrasta latviešu izglītības centram piešķirs 15 000, lai stiprinātu jauniešu latviskās saites Kursas vasaras vidusskolā.

Īrijas latviešu nacionālā padome par 14 995 eiro realizēs projektu "Ko varu es Latvijai dot", "Labo cilvēku klubs" par 10 166 eiro organizēs Latvijas lepnumu Īrijā, bet latviešu kultūras biedrībai "Saime" piešķirs 15 000 eiro uzņēmēju un uzņēmīgo latviešu atbalsta cikla rīkošanai.

SIF programmu "Pilsoniskās līdzdalības programma diasporas NVO darbības atbalstam" īsteno jau vairākus gadus.

SIF atzīmē, ka īstenoto aktivitāšu klāsts projektos ir būtiski mainījies. Programmas sākumā liela uzmanība tika pievērsta valsts svētkiem un to atzīmēšanai, šobrīd projektu aktivitātes ir vērstas uz organizācijas darbības stiprināšanu un jaunu biedru piesaisti. Projektu laikā tiek veicināta organizāciju atpazīstamība un pieredzes apmaiņa par dažādiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!