Foto: F64

Negatīvās pieredzes dēļ Siguldas novada pašvaldība vēlas aizliegt sportot visu novada kapsētu teritorijās, taču tam iebildusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), lūdzot vietvaru nepazemināt kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā, lasāms pašvaldības mājaslapā.

Lēmums par aizliegumu sportot Siguldas kapsētās pieņemts 2. decembra domes sēdē un nosūtīts VARAM.

Ministrija savukārt lūgusi nepazemināt kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā.

Vēlāk VARAM precizē, ka ministrija neiebilst pret šādu aizliegumu – sporta nodarbības kapsētā noteikti nav atbalstāmas, taču to ierobežošanu var panākt ar citiem līdzekļiem.

"Ja sporta nodarbību organizēšana tiek noteikta noteikumos kā viens no aizliegumiem, tad būtu nosakāmi arī daudzi citi aizliegumi, jo sporta aktivitātes noteikti varētu nebūt vienīgās nevēlamās darbības kapos. Ministrijas ieskatā būtu juridiski korektāk precīzi norādīt, kādiem mērķiem un darbībām kapi drīkst tikt izmantoti. Tādēļ ministrija ieteica šo aizliegumu neminēt konkrētā normatīvā akta ietvaros, bet risināt brīdī, kad tiek skaņoti sporta pasākumi pašvaldībā," skaidro VARAM.

Līdz 6. janvārim Siguldas pašvaldība organizē iedzīvotāju aptauju, lūdzot viedokli par to, vai vietvarai vajadzētu aizliegt nodarboties ar sportiskajām aktivitātēm kapu teritorijā.

Atbilstoši sabiedrības izteiktajam viedoklim, tiks pieņemts lēmums par sportošanas aizlieguma iekļaušanu saistošajos noteikumos.

Pašvaldībā skaidro, ka aizliegums balstās pieredzē, kad kapsētas blakus teritorija bija iekļauta akcijā "Izskrien Latviju", kā rezultātā nomaldījušies aktīvisti un sportisti lēca pāri kapu kopiņām un skrēja pa tā jau šaurajiem celiņiem.

Tāpat pašvaldība saskārusies arī ar driftētājiem kapsētas teritorijā.

Noteikumus plānots attiecināt uz visu Siguldas novada kapsētu teritorijām, taču vienlaikus pašvaldības mērķis neesot aizliegts sportot gājēju celiņā uz Paradīzes kalnu, kuru ikdienā sportisti izmanto skriešanai, nūjošanai un pastaigām.

Īpaši izdalāma kapu kopiņu teritorija, kura nebūtu piemērota sportiskām aktivitātēm, lai neapgrūtinātu pārvietošanos pa vēsturiski šaurajiem celiņiem kapu apmeklētājus.

Jau līdz šim Siguldas kapsētās bija aizliegts vest pastaigās suņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!