Foto: Shutterstock

Puse aptaujāto siguldiešu atbalsta sportošanas aizliegumu pašvaldības kapsētā, tāpēc Siguldas novada dome negrasās mainīt saistošos noteikumus, kas tostarp paredz liegumu kapsētās nodarboties ar sporta nodarbībām, lasāms pašvaldības mājaslapā.

Jau ziņots, ka Siguldas nodoms aizliegt sportot kapsētās balstās pieredzē, kad kapsētas blakus teritorija bija iekļauta akcijā "Izskrien Latviju", kā rezultātā nomaldījušies aktīvisti un sportisti lēca pāri kapu kopiņām un skrēja pa tā jau šaurajiem celiņiem.

Tāpat pašvaldība saskārusies arī ar driftētājiem kapsētas teritorijā.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norādījusi, ka nav pret šādiem noteikumiem, taču aicinājusi pašvaldību sportošanas aizliegumu kapsētās panākt ar citiem līdzekļiem.

"Ja sporta nodarbību organizēšana tiek noteikta noteikumos kā viens no aizliegumiem, tad būtu nosakāmi arī daudzi citi aizliegumi, jo sporta aktivitātes noteikti varētu nebūt vienīgās nevēlamās darbības kapos. Ministrijas ieskatā būtu juridiski korektāk precīzi norādīt, kādiem mērķiem un darbībām kapi drīkst tikt izmantoti. Tādēļ ministrija ieteica šo aizliegumu neminēt konkrētā normatīvā akta ietvaros, bet risināt brīdī, kad tiek skaņoti sporta pasākumi pašvaldībā," skaidroja VARAM.

Pēc ministrijas atzinuma pašvaldībā tika organizēta aptauja, lūdzot iedzīvotāju viedokli par to, vai vietvarai vajadzētu aizliegt nodarboties ar sportiskajām aktivitātēm kapu teritorijā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 50% respondentu atbalsta sportošanas aizliegumu kapsētās, savukārt 48% to uzskata kā pašsaprotamu un uzskata, ka šādai normai nevajadzētu būt iekļautai saistošajos noteikumos. 2% respondentu nav norādījuši konkrētu atbildi, informē pašvaldība.

Līdz ar to vietvara savas domas nav mainījusi un aizliegumu attiecinās uz kapsētu iekšējā tīkla celiņiem gar kapu kopiņām, ne uz stāvlaukumiem vai koplietošanas/publiski pieejamām tūrisma takām.

Piemēram, gājēju ceļš, kas Siguldas pilsētas kapsētā ved gar Kropotkinu dzimtas kapiem, gar Gaujas senieleju uz Paradīzes kalnu, nekādā gadījumā netiek uzskatīts kā kapsētas un kapu kopiņu teritorija.

Līdzīgi arī Kubeseles dabas takai vai Lēdurgas dendroparkam līdzās ir kapsētas Krimuldas pagastā. Tā ir publiskā telpa, kurā aicināts ikviens dabas baudītājs, tomēr pašvaldība uzskata, ka starp kapu kopiņām un šaurajos kapsētas celiņos nevajadzētu ne staidzināt suņus, ne arī veicināt citas sporta nodarbības.

Tāpat šī noteikumu norma neattiecas uz Inčukalna pagasta kapsētai blakus esošo uzkalniņu, no kura bērni ziemā brauc ar ragaviņām. Arī tā ir publiski pieejama teritorija un nav saistīta ar iekšējo celiņu un taciņu tīklu kapsētas teritorijā.

Jau līdz šim Siguldas kapsētās bija aizliegts vest pastaigās suņus.

Arī Jūrmalas un Carnikavas kapsētās ir aizliegts kapsētas izmantot sportiskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!