Foto: DELFI

Partijas “Vienoti Latvijai”, Vislatvijas Sociāldemokrātu kustība "Par Neatkarīgu Latviju!" un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP)  piektdien parakstīja un iesniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegumu, ar prasību apturēt LTV debates, kas diskriminē pārējo partiju likumiskās tiesības, uz vienlīdzīgu attieksmi, portālu "Delfi" informēja partiju pārstāvji.

Starp partijām, kas vērsušās KNAB, tika minēta arī "Rīcības partija", taču šīs partijas valdes priekšsēdētājs Normunds Grostiņš paziņojumā medijiem noliedz apgalvojumus, ka partija būtu parakstījusi jebkādu iesniegumu KNAB. 

Grostiņš pieļauj, ka Rīcības partijas paraksts uz dokumenta ir viltots un RP informēs par to KNAB.

Partiju paziņojumā medijiem norādīts, ka, saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, ir jānodrošina vārda un uzskatu brīvība, sociāli nozīmīgas informācijas vispārēja pieejamība un netraucēta brīvas, demokrātiskas diskusijas uzturēšana un attīstība, paverot katram Latvijas iedzīvotājam iespēju patstāvīgi veidot viedokli par valstī notiekošajiem procesiem un tādējādi sekmējot viņa kā demokrātiskas sabiedrības locekļa līdzdalību ar šiem procesiem saistītu lēmumu izstrādāšanā.

Tāpat noteikts, ka tad, ja elektroniskais plašsaziņas līdzeklis kādam aģitācijas veicējam ir piešķīris raidlaiku priekšvēlēšanu aģitācijai, šim plašsaziņas līdzeklim ir pienākums dot iespēju arī citiem aģitācijas veicējiem, ja tie vēlas, uzstāties tikpat ilgi iespējami līdzvērtīgā laikā un par samaksu, kas atbilst attiecīgā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa noteiktajam priekšvēlēšanu aģitācijas raidlaika izcenojumam dienā, kurā iesniegts aģitācijas veicēja rakstveida pieteikums šim elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim par raidlaika izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai.

Ņemot vērā to, ka televīzijas ir plašākais un uzskatāmākais masu saziņas līdzeklis, kas saskaņā ar likumu veic arī "bezmaksas" sabiedrības informēšanu par "Rīgas mēra kandidātiem" partijas uzskata, ka telekompānijām LNT, TV5 un arī LTV1 ir jāievēro šīs tiesību normas.

Televīzijām uzaicinot tikai "izredzētos" kandidātus uz publiskām diskusijām un tajā pašā laikā atsakot dalību citiem kandidātiem analoģiskā apjomā, pamatojoties uz privātu kompāniju izstrādātiem, nekonkrētiem un nepārbaudāmiem reitingiem vai tehniskām problēmām, pēc savas būtības veic maldinošo sabiedrības informēšanu par politisko piedāvājumu Rīgā, norāda partijas.

Tās uzskata, ka "aiz bezmaksas reklāmas kas izpaužas diskusiju veidā, iespējami, slēptās karteļveidīga vienošanās par priekšvēlēšanu aģitāciju un tiek izteikts atbalsts vienam vai otram politiskajam spēkam tikai no norunātā dalībnieku loka" un šāda pieeja ir pretrunā ar likumu.

Partijas uzskata, ka informācija tiek nelikumīgi ierobežota, jo visām politiskajām partijām netiek piešķirtas vienādas iespējas paust savu viedokli un popularizēt labākos risinājumus rīdziniekiem tādos pašos apjomos un par vienotu cenu, "kas šajā gadījumā ir nulle".

Partiju vērtējumā, šāda sabiedrības domas radīšana par tām partijām, kas netiek publicētas līdzvērtīgi arī, ir negatīva aģitācija, kas vairo viedokli, ka pārējām partijām nav skaidra viedokļa un redzējuma kā risināt rīdzinieku problēmas.

"Līdzšinējā apzinātā manipulēšana ar masu saziņas līdzekļiem un normatīvo aktu ignorēšana no masu saziņas līdzekļu puses un KNAB nespēja novērst šos pakāpumus rada pamatojumu tam, ka pēc vēlēšanām puse no Rīgā pieteiktajiem vēlēšanu sarakstiem publiski neatzīs vēlēšanu rezultātus par leģitīmiem," norāda partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!