Foto: LETA

Mēs kā "zaļie zemnieki" savulaik nevēlamus cilvēkus un citu partiju pārstāvjus no amatiem atbrīvojām ātrāk, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" konstatēja nesen no amata Rīgas brīvostā atbrīvotais Zaļo un Zemnieku savienības politiķis Viesturs Silenieks.

"Mēs bijām spējīgāki," sacīja Silenieks.

Viņaprāt, "ir politiski amati, un nevajag politiķiem pārmest" iepriekšējo valdību iecelto cilvēku atlaišanu un "savējo" iecelšanu, jo tā esot normāla un saprotama prakse. "Nevajag meklēt cilvēku ar citiem argumentiem šim amatam, jo argumenti ir skaidri," sacīja Silenieks. Viņaprāt, "nav korekti, ja šajā ziņā slēpjas aiz svētuma, tīrības, reformu aizkara", bet pēc tam kandidātus atrod "savos birojos".

ZZS politiķis atzina, ka arī pats savulaik iecelts Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā aiz šāda aizkara, jo "agrāk bija gļēvi politiķi, kas baidījās pateikt – jā, mēs ieceļam savējos".

Šīs prakses nepieciešamību Silenieks skaidroja ar to, ka "ostai vajag no ministrijām nevis otrādi". "Ja valdes loceklis būtu viens parasts cilvēciņš, vai viņš varētu [..] aiziet pie ministra un teikt, klausies, te kaut kas nav kārtībā?" jautāja Silenieks.

Tai pat laikā politiķis atzina, ka "politiskie amati" ir ienesīgi.

Jau ziņots, ka valdība otrdien pēc VARAM priekšlikuma atbrīvoja no amata Zaļo un zemnieku savienības biedru, Rīgas brīvostas priekšsēdētāja vietnieku Viesturu Silenieku, kas līdz šim bija VARAM pārstāvis brīvostā.

Lēmums valdībā tika atbalstīts vienprātīgi un bez diskusijām. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) valdības sēdē priekšlikumu par Silenieka atbrīvošanu no amata brīvostas valdē pamatoja ar brīvostas iecerēto zemes iznomāšanas līgumprojektu ar ārzonu saistītam uzņēmumam, aiz kura, iespējams, slēpjas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Sprūdžs skaidroja, ka konkrētajā situācijā Silenieks sniedzis pozitīvu atzinunumu, ka ar Spilves zemes nomas darījumu viss esot kārtībā. Valdes locekļa pienākums, pēc ministra teiktā, ir būt atbildīgam par lēmumiem un iedziļināties dokumentos.

LTV raidījums "De Facto" svētdien nāca klajā ar informāciju, ka Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam daļēji piederošs uzņēmums ticis pie vērienīga zemes nomas līguma Rīgas brīvostā. Darījums saistīts ar 166 hektāriem applūstošu pļavu tūlīt aiz Spilves lidlauka. Šī teritorija ietilpst Rīgas brīvostas apsaimniekoto zemju robežās. Kāds investors apsolījis šajā vietā būvēt Baltijā un Skandināvijā lielāko sadzīves preču komplektēšanas ražotni un vairumtirdzniecības ekspozīcijas centru nepilnu 20 miljonu eiro vērtībā (apmēram 14 miljoni latu). Rīgas brīvostas valde sēdē pagājušā gada nogalē - 15.decembrī atbalstījusi vērienīgā zemes nomas līguma slēgšanu.

Raidījums noskaidroja, ka kompānija, kas vēlas nomāt zemi – SIA "Baltic Infrastructure Development", dibināta vien pirms pusgada – 23.maijā, un tās īpašnieki paslēpušies aiz kādas Singapūrā reģistrētas firmas. "Baltic Infrastructure Development" pagājušā gada maijā nodibināta par vienu latu un tās vienīgais īpašnieks tobrīd bija Reģionālās investīciju bankas padomes loceklis Arkādijs Fjodorovs. Uzņēmuma reģistra datu bāzē atrodamās ziņas liecina, ka firmas īpašnieku maiņa notikusi pagājušā gada oktobrī, kad par tās vienīgo kapitāldaļu saimnieku kļuva Singapūrā reģistrētā "Valhalla Commodities Investments PTE.LTD". Latvijas uzņēmumu reģistra pērn vasarā iesniegtā informācija par šo kompāniju liecināja, ka tās vienīgais īpašnieks vēl jūlijā bijis kāds Ukrainas pilsonis Andrijs Storčeus, kurš reģistrēts arī kā Latvijā esošās firmas valdes loceklis.

"De Facto" Singapūras uzņēmumu reģistram pieprasīja informāciju par "Valhalla" īpašniekiem un tie atklāj, ka pie uzņēmuma daļām tikuši arī pašmāju uzņēmēji. Tā daļas pieder kādai Evai Akurāterei un zvērinātam advokātam Andrejam Strautiņam, kā arī Fjodorovam. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir kāda "Transworld Transit Corp", kas reģistrēta Panamā, ko kāds ekspremjers raksturojis kā vienu no vismelnākajām beznodokļu zonām, un otrs lielākais īpašnieks – Rīgas brīvostas pārvaldnieks Loginovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!