Foto: LETA

Pirmajā mēnesī čeku loterijai kopumā reģistrēts vairāk nekā pusotrs miljons čeku un jau noskaidroti pirmie laimētāji, taču bijuši arī gadījumi, kad iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestam (VID) dažādos veidos iesnieguši tādus darījumu apliecinošus dokumentus, kurus nespēja reģistrēt loterijai, portāls "Delfi" uzzināja iestādē.

Proti, tajos trūcis kāda no nepieciešamajiem rekvizītiem, kas, iespējams, norāda uz kādām nelikumībām šo čeku izsniedzēju darbībā, skaidroja VID.

"Par šo informāciju esam iedzīvotājiem pateicīgi un arī tā tiek izmantota, veicot riska analīzi un plānojot uzraudzības un kontroles pasākumus," portālam "Delfi" sacīja VID sabiedrisko attiecību pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Arī portālā „Delfi" vērsās kāds lasītājs, kura pirkuma čeks loterijai netika reģistrēts: „Izrādās, mēģinot piereģistrēt čeku tik skaļi izdaudzinātajā "čeku loterijā", atklājas, ka kases aparāti, kuri nav VID uzskaitē, sistēmā šādus čekus nemaz nereģistrē". Viņš arī retoriski jautāja, ka varbūt tieši šis čeks ir galvenās balvas – 10 000 eiro vērts, un pauda neizpratni, kādēļ nodokļu nemaksātāju atklājējiem nav paredzētas specbalvas.

VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā pirms nedēļas intervijā Latvijas Radio apstiprināja, ka neatpazītie čeki loterijā nepiedalās. „Ja čeks netiek automātiski atpazīts, tas nozīmē, ka kāds no šiem kritērijiem – vai nu kases aparāta šasijas numurs vai uzņēmuma reģistrācijas numurs – nav sakrituši VID datubāzēs," Latvijas Radio ziņu dienestam paskaidroja Pelēkā. Tāpat viņa norādīja, ka nederīgs čeks var liecināt arī par informācijas ievades kļūdu.

Lai čeku loterijai reģistrētu, ir manuāli jāievada tāda informācija kā nodokļu maksātāja reģistrācijas, kases aparāta un čeka numurs. „Un, nenoliedzami, ir bijuši gadījumi, kad cilvēks vada čeku un neatrod kādu no šiem rekvizītiem, un tas mudina viņu, pirmkārt, pamanīt, ka tur kaut kā būtiski pietrūkst. Un tad cilvēki sūta e-pastu, un tādā veidā šie e-pasti nonāk pie mūsu kontroles struktūrvienībām," Latvijas Televīzijas ziņu dienestam iepriekš skaidroja VID preses pārstāve Teice-Mamaja.

Portālam „Delfi" viņa norādīja, ka VID rīkotā čeku loterija ir preventīvs pasākums, lai veicinātu iedzīvotāju paradumu maiņu. Proti, ņemot un prasot darījumu apliecinošu dokumentu vienmēr, jebkurā tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā, ikviens cilvēks rosina uzņēmēju būt godprātīgam un atbildīgam gan pret savu klientu, gan valsti. Arī ēnu ekonomikas mazināšana ir svarīga loterijas sastāvdaļa.

Izlozei reģistrētie čeki tiks analizēti. „Tas tiks darīts apkopotā veidā, analizējot kopsakarā ar VID rīcībā jau esošo informāciju par attiecīgo tirgotāju vai pakalpojumu sniedzēju. Aizdomu gadījumā tiks veikti atbilstošākie nodokļu administrēšanas un/vai kontroles pasākumi, ievērojot "Konsultē vispirms" principu," skaidroja ieņēmumu dienesta pārstāve.

Jau jūlija sākumā, proti, pirmajā čeku loterijas dienā ieņēmuma dienests novēroja, ka no aptuveni katra piektā čeka valsts nesaņem nekādus nodokļus, informēja LTV Ziņu dienests.

Līdz 16. augustam čeku loterijā iesniegti vairāk nekā 1,8 miljoni čeki. Nākamā čeku loterijas izloze norisināsies 8. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!