Foto: LETA

Ar vācu laikraksta "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) rakstu, kurā vēstīts par vācu zinātnieku apvienību, kas centīsies palīdzēt tā dēvētās "cancel" kultūras upuriem, sociālajā medijā "Facebook" dalījies režisors Alvis Hermanis. Viņa ieraksts un vēlāk komentāros paustais viedoklis raisījis plašu viedokļu apmaiņu.

"Mana privātā pieredze ir tāda, ka Vācijā vārda brīvības vilciens jau ir nokavēts. Latvijā – varbūt vēl ir cerība ko saglabāt, bet diez vai. Sabiedriskie mediji, tai skaitā valstij piederošie, jau ir padevušies un spēlē tikai vienos vārtos. Un savukārt mākslas teritorijā Latvijā valda vienas vienīgas bailes runāt atklāti. Situācija un atmosfēra ir precīzi tāda pati kā padomju laikos, kurus vēl labi atceros," FAZ raksta pieteikumā minējis Hermanis.

FAZ rakstā, ar kuru dalījies Hermanis, teikts, ka vācu zinātnieki ir nodibinājuši apvienību, kas centīsies palīdzēt "cancel" kultūras upuriem, kuri ar saviem izteikumiem par dažādām "slidenām" tēmām, piemēram, dzimumu, reliģiju un migrāciju, ir piedzīvojuši boikotu, draudus un aizliegumu diskutēt. Tāpat vācu zinātnieki centīsies panākt, lai Vācijas augstskolās uzlabotos debašu kultūra un pretēja viedokļa paudējiem neaizliegtu izteikties. Apvienība gan uzsver, ka jebkuriem izteikumiem diskusijās ir jābūt likuma robežās.

Hermanis arī piebildis, ka tad, kad viņš tiek aicināts uz Latvijas Televīzijas raidījumu "Kultūrdeva", viņš, jau turp iedams, zinot – atkal tiks laists cauri raidījuma vadītājas Henrietes Verhoustinskas "rentgenaparātiem", lai pārbaudītu, "cik pareizi vai nepareizi" viņš domā "saskaņā ar portāla "Satori" ideoloģiskajiem uzstādījumiem".

Viņš pieminējis, ka arī skolā savulaik skolēni tikuši saukti uz komjauniešu sapulcēm, kur viņus visu laiku "mēģināja idejiski drāzt". Latvijā varbūt vēl nav tik traki, bet, "zinot Eiropas paraugus, tas mūs sagaida tuvāko gadu laikā", rakstījis režisors. Hermanis gan kā piemēru minējis viņa režisēto Jaunā Rīgas teātra aktieru veidoto seriālu – filmu "Aģentūra", uz kuru bijusi reakcija, kas "parādīja, uz ko mums laiks gatavoties visiem".

Tāpat viņš veltījis kritiku sabiedriskajiem medijiem, pārmetot tiem kā nodokļu maksātāju finansētam medijam nespēju runāt tā, lai "jebkurš parastākais ziņu raidījums jau atkal nekļūtu par kārtējo propagandas raidījumu, kas atspoguļo pāris visiem zināmo Latvijas partiju cīņu pret tumšajiem spēkiem".

Verhoustinska gan Hermanim norādījusi, ka nav laidusi viņu "caur šādiem rentgeniem kaut kādu rīkojumu dēļ", piebilstot, ka ir normāli, ka personiskie uzskati kaut kādos jautājumos atšķiras.

Hermanis gan arī pieminējis savu ASV pieredzi, minot, ka viņa "draugi pa telefonu stāsta, ka Ņujorkā šobrīd daudzās (varbūt visās) kultūras un mākslas iestādēs notiek individuālas obligātas pārrunas ar visiem darbiniekiem, lai testētu un pārbaudītu, vai viņi atbilst visiem "woke" ideoloģijas uzstādījumiem. Piemēram, vai apzinās savu "white supremacy" iekšējo problēmu, kā to plāno risināt utt.,u. tml.".

""Cancel culture" (jeb latviskojot – "kolektīvā atspārdīšana") ir tas pats, kas KGB [Valsts drošības komiteja – red.] vecos laikos, un mehānisms ir identisks," raksta Hermanis. Viņš gan saņem oponentu viedokļus, kuros pausta neizpratne par to, no kurienes viņā "tāds naids, un pret cilvēkiem, kas tevi ir atbalstījuši un tavu priviliģēto statusu kaldinājuši. Un kas tie tev par īpašiem NYC konspirāciju teoriju piekritējiem draugiem".

Jau vēstīts, ka plašākas sabiedrības uzmanība tā dēvētajai izdzēšanas vai atcelšanas kultūrai tika pievērsta pēc influenceres Elīnas Didrihsones intervijas, kurā viņa pauda savu viedokli par to, kādai jābūt ģimenei. Viņas atbilde raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, tostarp par darba attiecību pārtraukšanu ar viņu sociālajos tīklos paziņoja Rīgas mēram Mārtiņam Staķim piederoša kafejnīca. Savu nostāju par šo kultūras šķautni jeb procesu šonedēļ portālā "Delfi" pauda arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!