Šodien Briselē ir slēgta viena no nozīmīgākajām Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu sadaļām - "Nodokļu politika". Kā informēja finansu ministrs Gundars Bērziņš, pašlaik nenoslēgta ir vēl tikai viena Finansu ministrijas (FM) kompetencē esošā sarunu sadaļa "Finansu un budžeta nosacījumi", kas iestāšanās sarunās tiek apspriesta pēdējā un vēl nav slēgta nevienai kandidātvalstij.
Latvija pēc aktīva darba ir slēgusi lielāko daļu Eiropas Savienības iestāšanās sarunu sadaļu - no 31 sadaļas šobrīd jau slēgtas 27.

Kā norādīja Bērziņš, nodokļu politikas sadaļas slēgšana apliecina, ka Latvijas nodokļu politika ir veiksmīgi sakārtota atbilstoši starptautiskiem standartiem. Ministrs arī norādīja, ka nozīmīga ir ne jau sarunu sadaļas slēgšana - nozīmīgi ir Latvijas ieguvumi un panāktie pārejas periodi vairāku nodokļu normu ieviešanā. Piemēram, Latvijas panāktais pārejas periods tabakas akcīzes paaugstināšanai līdz ES līmenim ir visgarākais, kāds piešķirts ES kandidātvalstīm. Tas ļaus cigarešu cenu palielināt pamazām, kopā ar vispārējo maksātspējas pieaugumu.

Saskaņā ar Latvijas apņemšanos "Nodokļu politikas" sadaļā Finansu ministrija ir izstrādājusi koncepciju par akcīzes nodokļa cigaretēm saskaņošanu ar Eiropas Savienības prasībām. Tiek plānots, ka Latvijā pakāpeniski sāks darboties ES nosacījums ieviest kombinēto tabakas akcīzes nodokļa likmi, sasniegt minimālo akcīzes nodokļa likmi - 57% no cigarešu vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas, bet ne mazāk par 64 eiro, kā arī fiksēt cigarešu maksimālo mazumtirdzniecības cenu, ko norāda arī uz tabakas akcīzes markas.

Sarunās ar ES tika panākta arī vienošanās par pastāvīgā izņēmuma piešķiršanu attiecībā uz gada apgrozījuma slieksni, sākot ar kuru, uzņēmējiem jāreģistrējas kā PVN maksātājiem. Tas tiks saglabāts bez izmaiņām, tas ir, gandrīz četras reizes augstāks nekā ES direktīvās paredzētais. Šajā jomā ieguvums ir abpusējs - mazajiem uzņēmējiem nevajadzēs kļūt par PVN maksātājiem un valstij neradīsies papildu administrēšanas izdevumi. Latvija jau ir pieņēmusi ES prasībām atbilstošus grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, kas paredz otrās - pazeminātās PVN likmes ieviešanu.

Latvijai būs arī iespēja izmantot tehnisko pārejas periodu PVN aprēķināšanas shēmai kokmateriāliem un pēc iestāšanās panākt tiesības izmantot to arī turpmāk, tādējādi efektīvi cīnoties ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Latvijas ekonomiskajai attīstībai svarīgas ir panāktās vienošanās par nodokļu režīmu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās. Ar Eiropas Komisiju tika saskaņoti nepieciešamie tehniskie grozījumi šobrīd spēkā esošajā nodokļu likumdošanā, lai brīvostas un speciālās ekonomiskās zonas varētu efektīvi darboties arī pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā.

Ļoti nozīmīgs ir vēl kāds nodokļu sadaļas aspekts. Spēkā esošā kārtība, kad radošo profesiju pārstāvju saņemtā atlīdzība - autoratlīdzība par viņu radītajiem mākslas darbiem netika aplikta ar pievienotās vērtības nodokli, tiks saglabāta, jo sarunās tika panāktas tiesības turpināt atbrīvot radošo profesiju pārstāvju autoratlīdzību no pievienotās vērtības nodokļa.

Tika panākta vienošanās par iespēju Latvijai turpināt piemērot starptautiskajiem pasažieru avio un jūras transporta pārvadājumiem pievienotās vērtības nodokļa 0% likmi. Ņemot vērā līdzīgu nodokļa piemērošanas režīmu ES dalībvalstīs, tas ļaus saglabāt Latvijas transporta sektora konkurētspēju un neradīs sarežģījumus nodokļa administrēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!