Foto: LETA

Eiropas Komisijas (EK) eksperti apsekoto Latvijas ceļu posmu būvniecības kvalitāti kopumā novērtējuši kā labu, vienlaikus norādot uz to ekspluatācijas laikā radušos atsevišķiem defektiem, kuri jānovērš autoceļu uzturēšanas darbu laikā, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Rolands Rumba.

SM iesniegusi Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par pasākumiem autoceļu būvniecības kvalitātes nodrošināšanai. Tas sagatavots, pamatojoties uz valdības rīcības plānā noteiktajiem uzdevumiem.

Informatīvais ziņojums izstrādāts sadarbībā ar VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) speciālistiem, un tajā iekļauti konkrēti pasākumi ceļu projektēšanas, būvniecības, būvuzraudzības, kontroles, kā arī uzturēšanas un ekspluatācijas jomā. Tostarp paredzēts pilnveidot autoceļu būves standartus un būvniecības uzraudzības sistēmu.

Ņemot vērā EK pastiprināto interesi par ceļu kvalitāti, Latvijā lietoto autoceļu būves standartu un procedūru izvērtēšanai un to salīdzināšanai ar citu valstu praksi tika pieaicināti ārvalstu inženieri ar starptautisku pieredzi. Vienlaikus neatkarīgu pētījumu par Eiropas Savienības finansēto projektu būvdarbu kvalitāti veica EK reģionālās politikas ģenerāldirektorāta izvēlētie auditori "Jacobs Consultancy U.K. limited".

Atzinumā iekļautas vairākas rekomendācijas būvdarbu un to uzraudzības sistēmas pilnveidošanai, kuras SM un LVC ieviesīs atbilstoši valdībā iesniegtajam ziņojumam. Defektu novēršanai SM paredzējusi veikt konkrētus pasākumus gan 2012.gadā, gan 2013.gadā.

Kā veicamie pasākumi ir minēti - pakalpojumu iepirkumos lietot saimnieciski izdevīgāko izvēles kritēriju, palielināt projekta autora atbildību, veicināt ražošanas procesu sakārtošanu, kontrolējot un ziņojot sertifikācijas institūcijām par neatbilstībām sertificētajos ražošanas procesos, detalizēti noteikt garantijas saistības, līgumos definēt būvuzraudzības materiālo atbildību un tās apdrošināšanu, izveidot tehnisko auditu un nodrošināt tā efektīvu darbību, pilnveidot garantiju uzraudzības procesu, nosakot īpašas prasības jaunbūvētu segumu inspekcijām, izstrādāt specifikācijas jaunbūvētu segumu uzturēšanai, veicināt inovācijas un tālāku nozares attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!