Foto: Kadrs no filmas
Smiltenes novada domei patlaban nepietiek līdzekļu digitālās aparatūras iegādei Smiltenes kinozālei, tādēļ līdzekļus tās modernizēšanai patlaban aktīvi meklē Eiropas Savienības fondu ceļā, informēja Smiltenes novada kultūras pārvaldes vadītāja Pārsla Jansone.

Pēc viņas teiktā, pēc pērn pabeigtās Smiltenes kultūras nama rekonstrukcijas, kurā iekārtota arī jaunā kinozāle, kino telpa ir skaista, aprīkota ar jauniem krēsliem, par pašvaldības līdzekļiem iegādāts arī jauns lielais ekrāns, taču arvien kino rādīšana iespējama vien ar DVD diskiem, nevis modernākām digitālajām tehnoloģijām.

"Ir sajūta, ka stāvam laikam nopakaļ," atzīst Jansone, norādot, ka jaunākās filmas smilteniešiem nav iespējams parādīt atbilstošas tehnikas trūkuma dēļ, savukārt vecās filmas iedzīvotājiem vairs nav tik saistoši skatīties.

Tā kā jaunas, mūsdienām atbilstošas filmu rādīšanas aparatūras izmaksas ir ļoti augstas, šādu līdzekļu pašvaldībai nepietiekot, tāpēc pagaidām tiekot plānots startēt Eiropas projektos, taču slēgt kinozāli noteikti neesot plānots.

Jau ziņots, ka 2013.gada sākuma būvkompānija "Selva būve" ekspluatācijā nodeva rekonstruēto Smiltenes kultūras namu. Kultūras nams tika rekonstruēts, piesaistot finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, pašvaldības un valsts budžeta. Kopumā ēkā ieguldīti 1 882 446 lati.

Projekta laikā tika rekonstruēta padomju laikos būvētā ēka Gaujas ielā 1, Smiltenē, kurai uzbūvēts jauns 4. - jumta - stāvs un lielās zāles skatuves šņorbēniņi, pārbūvētas telpas atbilstoši jaunajam plānojumam, kā arī atjaunoti visi inženiertīkli, ēka tika siltināta un renovēta no ārpuses. Ēkā tika nodrošināta izklaides pasākumu, konferenču rīkošana, kā arī atsevišķa zāle kinoteātrim.

Tāpat ziņots, ka vairumā gadījumu jaunās filmas tiek izlaistas digitālā formātā, tāpēc lielā mērā ir apdraudētas to izrādīšanas iespējas ārpus Rīgas. Lielākā daļa kinoteātru, kas atrodas ārpus Rīgas, nav aprīkoti ar tādu tehniku, lai spētu demonstrēt filmas digitālā formātā. Jau no 2013.gada Holivuda vairs neizlaiž filmas uz tradicionālās kinolentes, bet gan digitālā formātā, kas reģionos esošajos kinoteātros nav izmantojams.

Aprēķini liecina, ka viena kinoteātra digitalizācija izmaksātu aptuveni 50 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!