Foto: F64

Pērnā gada 21. aprīlī sniega krabja zvejas laikā bojā gājis Latvijas kuģa "Mēmele" apkalpes loceklis, liecina Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja (TAIIB) publicētais ziņojums.

Negadījuma dienā laika apstākļi bijuši labvēlīgi – vietā, kur atradies uzņēmumam "Baltjūras serviss" piederošais kuģis, bijis bezvējš, bet laiks bijis nedaudz apmācies. Zvejas aprīkojuma izlikšanas laikā viens no maiņas matrožiem, 1988. gadā dzimis Krievijas pilsonis, tika ierauts ūdenī. Matrozis, kas tajā brīdī pildīja pienākumus kā grozu padevējs, iespējams, tika aizķerts ar aprīkojuma trosēm vai tā detaļām un tika ievilkts ūdenī, minēts ziņojumā.

Neviens no maiņas darbiniekiem uz klāja neredzēja, kā negadījums tieši notika. "Divi cilvēki īslaicīgi ieraudzīja cietušā oranžas krasas virsdrēbes kuģa ķīļūdens strūklā desmit līdz divdesmit metru attālumā no kuģa. Par cilvēka pazušanu nekavējoties tika informēts vecākais palīgs uz tiltiņa," minēts ziņojumā. Lai gan "Mēmele" meklēšanas darbos piesaistīja palīgkuģus, matrozi nav izdevies atrast.

Kuģa īpašnieks ir Latvijā reģistrētā kompānija "Baltjūras serviss". Tā vienīgais valdes loceklis ir Lietuvas pilsonis Aleksandrs Ramanausks. Arī viņš portālam "Delfi" sacīja, ka negadījums noticis kādas cilvēciskas kļūmes dēļ. "Viņš ievēroja instrukcijas, kārtīgi pildīja kuģa žurnālu," atceras Ramanausks.

Ziņojumā minēts, ka notikušā iemesls varētu būt matroža neuzmanība un nogurums. Viņš strādājis uz kuģa četrus mēnešus, bet darba dienas ilgums bijis 16 stundas.

Saskaņā ar kuģa apkalpes skaidrojumiem 16 stundu darba laiks nav intensīvākais noslodzes laiks – tajās, kā skaidrojusi apkalpe, ir iekļauti brīži atpūtai, kuģim veicot pārgājienus starp zvejas pozīcijām.

Uzņēmums Latvijā reģistrēts 2004. gadā. 2015. gadā kompānija strādāja ar 3,8 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 439 tūkstošu eiro lielus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!